Hramul Mănăstirii Săpânța – Peri

Astăzi a fost zi de sărbătoare și pentru credincioșii de pe malul stâng al Tisei. Mii de maramureșeni, îmbrăcați în renumitul port tradițional, dar și credincioși de dincolo de Tisa, din Ucraina, au participat la hramul celei mai înalte biserici de lemn din Europa, Biserica Mănăstirii Săpânța – Peri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

După cum informează TRINITAS TV, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a spus: „O mănăstire care vrea să fie succesoarea Mănăstirii Peri și care are cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Biserica are 70 metri înălțime și crucea are încă 10 metri. Anul acesta am avut bucuria că s-a acoperit viitoarea casă monahală”.

Drept recunoștință pentru munca depusă, maica stareță a fost hirotesită stavroforă.

Distrusă în 1703, Mănăstirea Săpânța Peri a fost reconstruită la finalul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, nu departe de locul original, care astăzi se află în Ucraina.

Mănăstirea Săpânța – Peri, alături de cunoscutul „Cimitir Vesel” este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe harta cultural-spirituală a Maramureșului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…