Hramul Mănăstirii Putna a adunat anul acesta un impresionant sobor de preoți

Mănăstirea Putna din județul Suceava și-a serbat ieri hramul, aniversând, totodată, 505 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Cu acest prilej, sute de credincioși au participat la slujbele și programele artistice dedicate marelui domnitor al Moldovei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită anul acesta de doi ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Mii de credincioși au participat ieri, 2 iulie 2009, la unul dintre cele mai mari hramuri din Bucovina și din țară. Așa cum este tradiția, pelerinii vin atât să ajute la buna desfășurare a sărbătorii, cât și pentru a participa la slujbele și programele artistice care au loc an de an lângă biserica unde se află mormântul Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Miercuri seara, în curtea mănăstirii a avut loc slujba Privegherii, într-o atmosferă duhovnicească deosebită, ce a fost oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Ieri-dimineață, programul liturgic a început cu slujba Aghezmei, a Ceasurilor și a continuat cu cea a Acatistului Sf. Voievod Ștefan cel Mare, săvârșită la mormântul sfântului voievod al Moldovei, în cadrul căreia au slujit preoți din Cernăuți și Basarabia. În continuare, pe un podium amenajat în curtea mănăstirii, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către IPS Pimen și de către PS Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, înconjurați de un sobor de 80 de preoți și diaconi. „A fost o atmosferă de profundă trăire duhovnicească. Credincioșii au fost prezenți în număr mare la hramul mănăstirii noastre, dar mai impresionant a fost numărul slujitorilor sfântului altar, 80 de preoți și diaconi, din Moldova, Basarabia și Cernăuți. Este al doilea sobor impresionant de preoți din istoria mănăstirii. Primul a fost în anul 2004”, a spus arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

Sfântul Voievod a apărat întreaga creștinătate

IPS Pimen a vorbit în cuvântul său despre semnificația Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii, evidențiind faptul că cei care conduc țara trebuie să urmeze poruncile Mântuitorului Iisus Hristos. „Sfânta Evanghelie ne atrage atenția că oricât de puternici ar fi conducătorii, dacă ei nu păzesc calea, poporul nu-i urmează. Sf. Voievod Ștefan cel Mare nu a apărat numai țara sa, ci și pe cele din Occident, întreaga creștinătate, prin punerea stavilei împotriva Imperiului Otoman, care voia să cucerească întreaga Europă. Ștefan cel Mare a stat aici de veghe, ca și Mircea cel Bătrân. Om supus neputințelor, voievodul s-a smerit, s-a spovedit și a avut dragoste față de cei care i-au făcut rău, iertându-i. L-a iertat chiar și pe cel care i-a ucis tatăl. Sf. Voievod Ștefan cel Mare a fost omul dreptății, omul iertării, al milosteniei, ajutând pe cei săraci, făcând dreptate”, a amintit Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Câteva aspecte din viața Sf. Voievod Ștefan cel Mare au fost prezentate și de PS Macarie, la finalul Sfintei Liturghii, care a amintit cu emoție faptul că a slujit pentru prima dată la Mănăstirea Putna. „Încă din timpul vieții, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost numit «cel mare» pentru înțelepciunea cu care a cârmuit aceste ținuturi, «cel bun», datorită faptelor sale de milostenie, și «cel sfânt», datorită nevoințelor împărtășirii lui din sfințenia lui Hristos și ctitoririi de sfinte lăcașuri, care sunt izvoare ale sfințeniei și ale bucuriei duhovnicești. A trecut prin multe încercări, fiind pentru noi model de răbdare în suferință. Și-a dus cu foarte multă răbdare crucea vieții și a avut puterea să-I mulțumească lui Dumnezeu chiar și după ce și-a îngropat patru dintre fii și două soții, iar suferința pricinuită de rana de la picior, dobândită în urma bătăliei de la Chilia, a purtat-o fără murmur. Sf. Voievod Ștefan cel Mare avea o mare evlavie la Maica Domnului, în cinstea ei ctitorind și această mănăstire-necropolă, în care a hotărât să-și pregătească mormântul. Pentru toate faptele sale bune, Maica Domnului l-a chemat la cer în ziua în care prăznuim Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne”, a spus PS Macarie.

Programe artistice dedicate Sfântului Voievod

După slujba Sfintei Liturghii, corurile de elevi din împrejurimile Putnei au recitat poezii dedicate Sf. Voievod Ștefan cel Mare și cântece patriotice care aduc aminte de sfinții strămoși, de credința și dragostea lor și de tot ceea ce au creat ei pentru neam și țară. Apoi, autoritățile locale au depus coroane de flori la mormântul Sf. Voievod Ștefan cel Mare. De asemenea, străjerii care păzesc frontiera de nord-est a țării au adus onorul la mormântul marelui domnitor, în pas de defilare. „Credincioșii au fost aceia care au venit întotdeauna și au dat o mână de ajutor în organizarea tuturor manifestărilor, precum și obștea cea mare a Mănăstirii Putna, formată din preoții din împrejurimi. Și în ziua de astăzi, Măria Sa Ștefan are sfetnicii săi, care ajută mănăstirea noastră ori de câte ori este nevoie”, a adăugat starețul Mănăstirii Putna.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente