Hramul Mănăstirii Prislop

Vineri, 14 septembrie 2012, Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a precizat Pr. Mircea Mihuleț. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe o scenă amplasată în apropierea bisericii de un sobor de patru ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Daniil, Episcop al Episcopiei Daciei Felix și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

În cuvântul de învățătură ținut după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Daniil, Episcop al Episcopiei Daciei Felix a vorbit despre sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, care întinde un pod de lumină până în Vinerea Patimilor, ziua răstignirii Mântuitorului. Crucea Mântuitorului reprezintă un simbol al Învierii, deoarece fără jertfă nu s-ar fi putut înfăptui mântuirea neamului omenesc.

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a vorbit la finalul slujbei despre nașterea semnului Sfintei Cruci din punct de vedere istoric, amintind de pocăința lui Lot, care timp de trei ani a udat, cu apă din Iordan, niște vreascuri uscate până când acestea au înverzit și, peste ani, au ajuns un copac falnic. Copacul a fost tăiat în timpul construcției Templului din Ierusalim însă nu a putut fi folosit la construcție fiind abandonat aproape de scăldătoarea Vitezda. De acolo a fost luat pentru a fi așezat în spatele Mântuitorului care l-a

purtat până pe Golgota unde a fost răstignit.

Arhipăstorul ortodocșilor hunedoreni, a mulțumit ierarhilor, preoților și diaconilor împreună slujitori, maicii Pavelida stavrofora, stareța Mănăstirii Prislop și întregii obște de maici care viețuiesc în mănăstire, dar și pelerinilor care au venit din toată țara la hramul frumosului așezământ monahal. Preasfințitul Gurie, i-a îndemnat pe toți cei prezenți la a urma exemplul părintelui Arsenie Boca care timp de treizeci de ani a suferit nedreptate și batjocură, mulțumind lui Dumnezeu și devenind exemplu de răbdare și de purtare cu demnitate a crucii suferințelor.

După încheierea Sfintei Liturghii, întreg soborul de clerici însoțit de credincioși, au urcat până la mormântul părintelui Arsenie Boca unde au săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei care odihnesc în cimitirul mănăstirii. Aici, Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a rostit un cuvânt despre importanța locului în care mulți pelerin vin sa găsească liniște și alinare amintind de peștera Sfântului Ioan de la Prislop și despre mormântul părintelui Arsenie.

Comentarii Facebook


Știri recente