Hramul Mănăstirii Piatra Fântânele, Bistrița Năsăud

Biserica Mănăstirii de la Piatra Fântânele, Bistrița Năsăud, poartă hramul Nașterii Maicii Domnului, astfel că joi, 8 septembrie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește acest moment, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Ierarhul a fost primit miercuri seara, când a slujit, de la ora 19.00, Vecernia și Utrenia. În această dimineață slujbele au început la ora 7.00, cu Taina Sfântului Maslu, Aghiasma Mică și Acatistul Maicii Domnului. De la ora 10.00, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de preoți din localitățile învecinate, atât din Ardeal, cât și din Moldova.

În cuvântul de învățătură adresat la Mănăstirea Piatra Fântânele, după cum ne informează Radio Renașterea, Preasfințitul Părinte Vasile arăta: „Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne ajută să înțelegem cum de la venirea veacurilor și până la primirea vremii, când Fiul Său, Mesia răscumpărătorul, Cel mult așteptat, s-a întrupat de la Duhul Sfânt și s-a născut din Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, a adus prin această naștere lumina cunoștinței desăvârșite de care omul are nevoie mereu pentru a ieși din întunericul neștiinței”.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este așezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța. Fiind la granița dintre Transilvania și Moldova, așezământul monahal este frecventat de mulțime de credincioși din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turiști care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în 1928, prin aprobarea înființării unei mănăstiri de călugări. Mai multe date istorice are maica stareță Pamfilia Solcan: „A funcționat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La inițiativa vrednicului de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînființat mănăstirea ca mănăstire de maici”.

Piatra de temelie a fost sfințită pe data de 8 septembrie, cu ocazia hramului, tot atunci fiind instalată ca stareță rasofora Pamfilia Solcan, venită de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente