Hramul Mănăstirii Piatra Craiului din județul Cluj

Singurul așezământ monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Mănăstirea de la Piatra Craiului, își va sărbători patronul spiritual pe data de 5 august 2012, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care din ajunul sărbătorii va participa și la slujba de priveghere oficiată aici de la ora 18:00 Vecernia cu Litie, Utrenia cu Ceasul I, după cum a precizat corespondentul TRINITAS TV, Moldovan Cristian Dumitru. Părintele Mitropolit va sluji Sfânta Liturghie arhierească, de la ora 9:30 înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” Piatra Craiului este situată pe raza localității Bucea, comuna Negreni, județul Cluj, la 90 km de Cluj și 60 km de Oradea, la 3 km de șoseaua E60. Ideea înființării acestei mănăstiri a avut-o o credincioasă din Parohia Bucea, donând terenul și o casă de vacanță în mijlocul pădurii, la interferența a trei județe: Cluj, Bihor și Sălaj. Acestea se întâmplau prin anii 1993-1994. Primii doi monahi s-au instalat în primăvara anului 1995, în căsuța formată din două camere și un hol, începând să facă planuri pentru viitoarea biserică.

În 1995 s-a ridicat biserica din lemn, care a fost prima biserică, după care s-a ridicat un corp de chilii, iar din 2006 s-au început lucrările la biserica din zid care se continuă și în prezent, în 2009-2010, s-a început ridicarea unui corp de chilii pentru primirea pelerinilor”, 320 locuri de cazare iar în 2011 s-a ridicat și o trapeză a declarat starețul Mănăstirii Piatra Craiului, Protos. Antonie Flore, în prezent sunt 4 viețuitori.

Credincioșii din Mitropolia Clujului și nu numai, se vor putea închina și la moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Sfintele moaște vor fi aduse spre cinstire și închinare în data de 4 august 2012 de către Arhim. Vartolomeu, Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia alături de Stavrofora Mihaela Tamaș stareța Mănăstirii Bistrița și un sobor de opt maici, cu binecuvântarea ÎPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, cu ocazia prăznuirii hramului acestei vetre monahale. Delegația de la Mănăstirea Bistrița, va sosi cu racla cu sfintele moaște sâmbătă după-masă, în jurul orei 16.30. Aceasta va fi întâmpinată în curtea mănăstirii de monahii așezământului, preoți și credincioși.

Sfintele moaște vor fi așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în incinta mănăstirii.

Duminică, la ora 13:00, vor fi și la Mănăstirea Voievodeni din județul Sălaj, unde vor sta spre cinstire și închinare toată ziua de luni cu ocazia hramului acestei mănăstiri Schimbarea la Față a Domnului. Cu acest prilej se va oficia la acest așezământ monahal slujba vecerniei și privegherii, duminica seara, iar luni Sfânta Liturghie.

FOTO: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente