Hramul Mănăstirii Piatra Craiului din jud. Cluj

Singurul așezământ monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Mănăstirea de la Piatra Craiului, și-a sărbătorit patronul spiritual pe data de 5 august, hramul fiind ținut duminică, 7 august, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Părintele Mitropolit a slujit aici Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de numeroși preoți și diaconi, între care exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. arhimandrit Dumitru Cobzaru, protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloș, și consilierul pe protocol al eparhiei, arhid. Claudiu Grama.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei spunea: „Așa precum odinioară, mulțimile L-au înconjurat pe Mântuitorul în loc pustiu, ne-am adunat și noi, astăzi, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”. Participăm la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și nădăjduim să plecăm cu sufletul plin de har. Slujba cea mai importantă, cea mai eficientă și cea mai folositoare pentru toți creștinii este Sfânta Liturghie, ea este ospățul credinței. Și ca să înțelegem mai bine Sfânta Liturghie și importanța ei, ne gândim că Sfinții Părinți au asemănat-o cu un ospăț al credinței. Nu suntem numai sfătuiți, ci ni se dă chiar poruncă să participăm la Sfânta Liturghie și să ne împărtășim”.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” Piatra Craiului este situată pe raza localității Bucea, comuna Ciucea, județul Cluj. Ideea înființării acestei mănăstiri a avut-o o credincioasă din Parohia Bucea, donând terenul și o casă de vacanță în mijlocul pădurii, la interferența a trei județe: Cluj, Bihor și Sălaj. Acestea se întâmplau prin anii 1993-1994. Primii doi monahi s-au instalat în primăvara anului 1995, în căsuța formată din două camere și un hol, începând să faca planuri pentru viitoarea biserică.

„Din 1995 până în acest an s-au demarat lucrări pentru construirea bisericii din lemn, care a fost prima biserică, după care s-a ridicat un corp de chilii, iar din 2006 s-au început lucrările la biserica din zid, după care, în 2009-2010, s-a început ridicarea unui corp de chilii pentru primirea pelerinilor”, a declarat pentru Radio Renașterea starețul Mănăstirii Piatra Craiului, pr. Antonie Flore.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…