Hramul Mănăstirii Pângărați din județul Neamț

Românii ortodocși i-au sărbătorit astăzi, 7 septembrie, pe Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați. Sfântul Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț, a intrat în obștea Mănăstirii Bistrița, după care s-a retras în singurătate, pe malul stâng al pârâului Pângărați, timp de 29 de ani. A trecut la cele veșnice în toamna anului 1476.

De asemenea, Sfântul Cuvios Amfilohie s-a născut în anul 1487 în părțile de nord ale Moldovei. Viața monahală a început-o la o vârstă fragedă la Mănăstirea Moldovița, de unde a venit la Pângărați, în anul 1508. Aici a fost ales stareț, calitate în care a condus obștea Mănăstirii timp de 56 de ani.

Astăzi, aproape două sute de credincioși au participat la slujbele oficiate la mănăstirea nemțeană, acolo unde au trăit cei doi sfinți: „Hramul Mănăstirii a debutat aseară cu slujba Privegherii. Astăzi dimineață am continuat cu Slujba Ceasurilor, căreia i-a urmat oficierea Sfintei Liturghii. Au participat atât preoți de mir, cât și preoți călugări. Acești sfinți pentru râvna și dragostea lor către Dumnezeu reprezintă pentru noi un exemplu vrednic de urmat”, a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele stareț Teofil Lefter.

Părintele stareț Teofil Lefter a mai declarat faptul că, duminică, va avea loc un alt eveniment de mare importanță pentru Mănăstirea Pângărați, respectiv sfințirea noii Biserici a așezământului monahal.

Canonizarea sfinților de la Pângărați a fost aprobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5 – 7 martie 2008. Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 5 iunie, același an, la Mănăstirea Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente