Hramul Mănăstirii Oașa, județul Alba

Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, au oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Oașa. Sărbătoarea s-a bucurat de prezența a mii de credincioși, a unui sobor impresionant de preoți și a tinerilor veniți în tabăra de vară organizată în fiecare an la așezământul monahal de la Oașa.

Mănăstirea Oașa din Arhiepiscopia Alba Iuliei, aflată pe marginea lacului de acumulare de pe Valea Frumoasei, și-a prăznuit marți, 27 iulie, la sărbătoarea Sfântului Mucenic Pantelimon, cel de-al doilea hram, informează ‘Ziarul Lumina’. În acest an, la sărbătoarea de la Oașa au fost prezenți Înaltpreasfințitul Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Sărbătoarea hramului a început luni seara, în biserica de lemn a mănăstirii, cu slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Serafim, înconjurat de preoți și diaconi. La sfârșitul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care, pornind de la viața Sfântului Pantelimon, a îndemnat pe cei credincioși să aibă și ei o inimă milostivă și compătimitoare pentru întreaga lume. ‘Acesta este, de fapt, semnul sfințeniei: să avem milă față de toți semenii și față de toată făptura’, a subliniat mitropolitul.

Necesitatea vieții duhovnicești

În ziua hramului, chiar dacă vremea a fost ploioasă, au venit la mănăstire câteva mii de credincioși și peste 60 de preoți de la parohii sau de la mănăstiri. După slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, s-a oficiat Sfânta Liturghie în foișorul de vară, special amenajat într-o poieniță de lângă mănăstire. Au oficiat Sfânta Liturghie cei doi ierarhi amintiți, înconjurați de 57 de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii au fost hirotoniți preotul Vasile Andrei Dănilă, pentru Parohia Bucium-Poieni, și diaconul Daniel Pașcan, care va fi hirotonit preot pentru Parohia Geogel din județul Alba. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim a vorbit credincioșilor despre necesitatea de a se ruga mai mult, de a-și uni mintea cu inima, de a avea un program de viață duhovnicească, așa cum ne învăța Părintele Teofil Părăian, și de a posti. ‘Dacă nu ne luptăm cu simțurile, mintea noastră coboară în ele și de acolo pornesc toate patimile. Or, dacă mintea coboară în inimă, atunci devenim una și începem să-L iubim pe Dumnezeu și pe semenii noștri. Doar atunci putem să ne jertfim, când ne golim pe noi de noi înșine și îi cuprindem pe ceilalți în inima noastră. Măsura iubirii lui Dumnezeu este măsura rugăciunii’, a spus Părintele Mitropolit.

‘Să ne trezim duhovnicește’

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a amintit cuvântul Sfântului Maxim Mărturisitorul care spunea că Dumnezeu ne conduce spre țintă cu două mijloace: pronia și judecata. ‘În virtutea proniei, Dumnezeu ne răsfață cu toate bunătățile, inclusiv la hramul de la Oașa, pentru că, în timpul Sfintei Liturghii, ploaia s-a oprit. Dar Dumnezeu mai folosește și judecata, ca să ne abatem de la rău la bine, și de aceea am avut parte în ultima vreme de atâtea ploi și inundații, ca să ne trezim duhovnicește’, a spus Înaltpreasfințitul Andrei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de studenții prezenți în tabăra de la Oașa, frumos îmbrăcați în costume tradiționale românești. După agapa frățească, Înaltpreasfințitul Andrei a avut o scurtă întâlnire cu studenții din tabără, le-a adresat un cuvânt duhovnicesc și le-a oferit câte o broșură.

La Mănăstirea Oașa viețuiesc 24 de monahi și frați de mănăstire. Aici se află și o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon, primite în dar de la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos, o copie după icoana Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoarea de cancer, dar și părticele din moaștele Sf. Vasile cel Mare, Sf. Efrem Sirul, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Atanasie cel Mare și Sf. Iustin Martirul și Filozoful.

Comentarii Facebook


Știri recente