Hramul Mănăstirii Neamț

Mii de credincioși au participat la slujbele Aghezmei, a Sfintei Liturghii și a Parastasului pentru eroi, oficiate ieri, 28 mai, la Mănăstirea Neamț de cinci ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Mănăstirea Neamț este una dintre cele mai cunoscute așezări monahale din țară, Biserica „Înălțarea Domnului” din incinta mănăstirii fiind loc de rugăciune pentru pelerini din toată lumea.

Programul liturgic de la Mănăstirea Neamț a început miercuri, 27 mai 2009, cu slujba Privegherii. După tradiție, la Neamț, slujbele de hram au loc afară, lângă biserica mare, „Înălțarea Domnului”, pe un podium special amenajat, împodobit cu flori și crengi de brad. O altă tradiție, din timpul Sfântului voievod Ștefan cel Mare, este ca, la sărbătoarea marii lavre nemțene, să slujească Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Oamenii care au venit la sărbătoarea Mănăstirii Neamț cu o zi înainte au participat la slujba Privegherii, oficiată în acest an de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în prezența Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, și a unui sobor impresionat de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor prezenți la această slujbă, IPS Pimen a vorbit despre necesitatea apropierii omului de Dumnezeu prin Spovedanie, prin rugăciune, prin participarea la sfintele slujbe și prin dragostea față de aproapele.

Peste 5.000 de credincioși din toată țara s-au rugat ieri-dimineață alături de IPS Teofan, IPS Pimen, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, și de PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor, în cadrul slujbei Aghezmei, oficiată la aghiazmatarul Mănăstirii Neamț. PS Corneliu Bârlădeanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat legătura între sfințirea apei și praznicul Înălțării Domnului de la Mănăstirea Neamț. „La despărțirea dintre Mântuitorul Hristos și Sfinții Apostoli a fost o mare bucurie, bucuria binecuvântării pe care Hristos, Cel ce Se înălța, ne-a lăsat-o. Din binecuvântarea Sa trăiește și există Biserica astăzi. Prin binecuvântarea Lui noi primim sfințenia, harul și puterea prin care ni se iartă păcatele. Prin binecuvântarea Lui se sfințește apa aceasta”, a explicat Arhiereul-Vicar al Episcopiei Hușilor.

A urmat procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului către incinta mănăstirii, timp în care credincioșii care au asistat la această slujbă au fost stropiți cu agheazmă. Sfânta Liturghie a fost săvârșită într-un cadru solemn de cinci ierarhi din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, înconjurați de un sobor de 30 de preoți și diaconi, atât din Arhiepiscopia Iașilor cât și din Arhiepiscopia Bucureștilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dirijat de pr. prof. Viorel Laiu. Predica din cadrul slujbei arhierești a fost ținută de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a vorbit despre semnificația sărbătorii de ieri. „Creștinul este chemat în această zi să fie martor al Înălțării lui Hristos de pe pământ la cer, martor și participant la propria înălțare de pe pământ la cer. Dumnezeu ne cere să fim martori ai Bisericii lui Hristos, conștienți fiind că facem parte din Biserica universală, din Biserica sobornicească a Mântuitorului Iisus. În această zi a Înălțării Domnului, Biserica ne cere să avem curajul să ne ridicăm de pe pământ spre seninul cerului. Momentul Înălțării lui Hristos de pe pământ la cer trebuie să se continue în viața noastră prin pocăință, Spovedanie, Sfânta Liturghie, prin nașterea de prunci în familie și prin iubirea aproapelui”, a reliefat IPS Teofan. La final, un cor de copii și un cor mixt din Vânători – Neamț au intonat cântece patriotice, după care a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, dar și pentru ctitorii Mănăstirii Neamț.

„M-am rugat să rămânem credincioși și cu frică de Dumnezeu”

Pelerinii veniți din localitățile apropiate Neamțului, dar și din alte zone ale țării s-au rugat pentru sănătate, spor și ajutor de la Dumnezeu. „În fiecare an vin la acest hram cu mare drag, atât pentru slujba arhierească, cât și pentru a mă închina la icoana făcătoare de minuni. Am luat agheazmă și anafură, iar acum mă îndrept și către celelalte mănăstiri, pentru a mă ruga la Dumnezeu să ne dăruiască sănătate, spor și ajutor”, a spus Viorica Frunză, din Bacău. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate câte ne-a dat și pentru că ne-a învrednicit să ne rugăm la slujba de hram a acestei mănăstiri, la care vin de foarte multe ori pe an. Plec acasă cu o pace în suflet pe care voi încerca să o transmit și celor de acasă. A fost o sărbătoare frumoasă. Chiar dacă nu a plouat, Dumnezeu a acoperit totuși cerul cu nori, astfel încât am asistat la slujbă fără să ne plângem că a fost cald”, a mărturisit Gheorghe Frăsilă, din Târgu Neamț. „Am rămas plăcut impresionată de tot ceea ce am văzut. Nu știam că la hramul acestei sfinte mănăstiri vine așa multă lume. M-am rugat pentru sănătate și pentru ca să rămânem credincioși și cu frică de Dumnezeu”, a adăugat Ana Ropotă, din Bârlad.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente