Hramul mănăstirii Lupșa, jud. Alba

Mănăstirea Lupșa își serbează hramul, în fiecare an, la 14 septembrie. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va participa în această seară la slujba Privegherii, iar vineri, 14 septembrie 2012, va oficia Sfânta Liturghie, potrivit reintregirea.ro.

Mănăstirea Lupșa are o biserică veche datând din anul 1429, biserică ce a fost resfințită in anul 2009 (cu hramul Sfântul Nicolae), iar noua biserică are hramul Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Siluan Athonitul.

Situată pe șoseaua Abrud – Câmpeni-Turda, Mănăstirea Lupsa este una din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului. Fiind întemeiată de călugării ce sihăstreau in tara moților a avut de la început un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Călugării duceau viata isihastă in post si rugaciune si țineau strânsă legătura cu Mănăstirea Peri din nordul Maramureșului si cu mănăstirile din Moldova, de unde aduceau cărți de slujbă.

Actuala biserica de lemn a Sihăstriei Lupsa datează din anul 1429. Ctitor este cunoscut boierul Stanislav, din familia cneazului Candea de Lupsa. Pe la mijlocul secolului XVIII, manastirea avea doar cativa calugari in frunte cu egumenul Procopie. Viata monahala sustinuta de calugari a durat pana in 1820, cand din cauza presiunilor antiortodoxe manastirea a fost desfiintata iar calugarii au fost alungati de autoritatile habsburgice. Biserica a fost folosita de greco-catolici pana in 1948, cand a revenit la biserica ortodoxa. Din 1948 pana in 1992, a fost locas de cult si a apartinut de parohia ortodoxa. In 1992 la solicitarea credinciosilor, a fost reînfiintat asezamantul manastiresc cu obste de calugari.

Comentarii Facebook


Știri recente