Hramul Mănăstirii Lainici

Ca în fiecare an, Praznicul ‘Schimbării la Față’ a Mântuitorului Hristos a adunat mii de credincioși în Lavra Sfântului Irodion, pe defileul Jiului, la Mănăstirea Lainici. După cum informează „Ziarul Lumina”, sărbătoarea a început de vineri seara cu slujba Privegherii, săvârșită de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Irineu. Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit la Schitul Locurele, situat la cca. 5 km distanță de vechiul așezământ. A doua zi, la Sfânta Liturghie, alături de cei doi arhierei a participat și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Iosif a explicat dimensiunea duhovnicească a luminii taborice, ca pregustare a Împărăției celei veșnice: ‘Hristos Domnul nu S-a schimbat la Față pentru a ne impresiona cu slava Sa, ci pentru a ne încredința că dincolo de existența pământească vom fi încălziți de lumina Sa cea dumnezeiască. Iată de ce este atât de importantă această sărbătoare pentru fiecare dintre noi. Mai mult decât atât, marele praznic al Schimbării la Față s-a dat ca hram mai ales mănăstirilor și schiturilor așezate la înălțime, pe vârfuri de munte. Aici monahul, cel care a lăsat la o parte toată grija cea lumească, se înalță și caută cu toată puterea lui comuniunea cu Dumnezeu și pacea isihastă, izvorâtă din rugăciunea curată. Cu aceste modele în inimă, ne apropiem de lumina cea dumnezeiască a Mântuitorului Hristos’.

Credincioșii au ascultat și cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, care a ținut mai întâi să mulțumească celor doi arhierei invitați pentru prezența și împreună-slujirea la altarul Mănăstirii Lainici. ‘Prin acest mare praznic al Bisericii noastre lumea întreagă este chemată la sfințenie și transfigurare. Pilduitor în acest sens este exemplul Sfântului Irodion care a fost ales de Mântuitorul Hristos pentru a urca pe muntele nevoințelor duhovnicești, la lumina cea nefăcută de mână a slavei Sale. Împreună cu el și cu toți sfinții suntem chemați la o permanentă schimbare pentru dobândirea bunurilor celor veșnice, după îndemnul Mântuitorului Hristos: ‘Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârșit este’ (Matei 5, 48). Așadar, acum în vremea postului, să ne schimbăm haina cea ponosită a păcatului și, prin Spovedanie, să primim haina cea luminoasă a pocăinței. În felul acesta vom ajunge să vedem lumina cea adevărată, așa cum spunem întotdeauna la sfârșitul Sfintei Liturghii: Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc, am aflat credința cea adevărată nedespărțitei Sfintei Treimi‘, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente