Hramul Mănăstirii Făgețel

Mănăstirea Făgețel din Protopopiatul Miercurea-Ciuc și-a serbat duminică, 29 august, hramul închinat Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Hramul mănăstirii a început de sâmbătă seara, odată cu slujba Vecerniei cu Litie și continuată cu Utrenia și Sfânta Liturghie de noapte. La hramul mănăstirii au fost prezenți Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

La slujba de Priveghere a slujit Preasfințitul Andrei Făgărășanul, în fruntea unui sobor de preoți de la mănăstirile și parohiile eparhiei, iar Liturghia arhierească de noapte a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Duminică dimineață, preoții slujitori au oficiat pentru credincioșii prezenți Taina Sfântului Maslu, sfințirea apei și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de PS Andrei Făgărășanul, alături de un sobor de preoți, iar răspunsurile la strană au fost date de corul Parohiei Sfântul Gheorghe I din municipiul cu același nume. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Andrei a hirotonit întru diacon pe teologul Petru Horea Racea. Între credincioșii prezenți s-au numărat și reprezentanți ai autorităților locale și un număr mare de credincioși din împrejurimi și din alte zone ale țării.

IPS Ioan a adresat un cuvânt de mulțumire Preasfinției Sale Andrei Făgărășanul pentru prezența și slujirea în mijlocul preoților, credincioșilor și monahilor la hramul Mănăstirii Făgețel, la care Preasfinția Sa a fost stareț între anii 1995 și 2008. În încheiere, obștea mănăstirii a oferit o agapă creștinească tuturor celor prezenți la hram.

Construită în 1903

Biserica Mănăstirii Făgețel a fost construită în 1903 din piatră și cărămidă. Timp de 28 de ani a servit drept capelă particulară, iar în 1932, prin grija și efortul părintelui Dionisie Șova, s-au făcut lucrări de reparație a bisericii și s-au construit chilii și alte anexe gospodărești, constituindu-se un frumos schit monahal. În anul 1936, biserica a fost sfințită de Înalt Preasfințitul Nicolae Bălan al Ardealului, în vederea fondării acestui schit de călugări, stareț fiind Preacuviosul Dionisie Șova. După Dictatul de la Viena, în 1940, mănăstirea devine sediul garnizoanei ungurești și se întrerupe viața monahală a schitului. Ieromonahul Dionisie Șova, retras la Mănăstirea Bogdana – Bacău, se întoarce singur la Mănăstirea Făgețel în anul 1946 și reia viața schitului. În anul 1951, părintele Dionisie trece la cele veșnice, iar viața monahală a schitului se întrerupe. După înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în 1994, prin strădania PS Ioan, în anul 1995, un grup de călugări de la Mănăstirea ‘Sfântul Ilie’ din Toplița este transferat la Făgețel și se reia astfel firul vieții monahale în acest schit, care devine Mănăstirea Făgețel, avându-l ca stareț pe pr. Andrei Moldovan și econom pe pr. Ghelasie Mureșan. Mănăstirea, cu hramul ‘Sfânta Treime’, primește și al doilea hram, ‘Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul’. La 15 august 2008, arhimandritul Andrei Moldovan a fost hirotonit în treapta de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În prezent, starețul mănăstirii este protosinghelul Ghelasie Mureșan.

Mai avem haina de nuntă primită la Botez?

După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfințitul Ioan a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a XV-a după Rusalii. În cuvântul său, IPS Ioan a subliniat necesitatea ‘ca noi, în calitate de creștini, să purtăm mare grijă de haina de nuntă pe care fiecare am primit-o la Botez. Haina de nuntă pe care creștinul o primește la Taina Botezului este Hristos Mântuitorul, întrucât așa cântăm în cadrul slujbei la Botez: Câți în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am și îmbrăcat. (…) În ziua aceasta să ne întrebăm: pe lângă haina cu care suntem îmbrăcați acum, mai avem oare și haina de nuntă – Hristos? Mai suntem îmbrăcați cu Hristos sau, din pricina păcatelor, am rămas fără această haină de nuntă?’. În continuare, PS Andrei Făgărășanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul ca Înaintemergător și Botezător al Domnului, importanța învățăturii și a modelului de viață pe care ni le oferă Sfântul Ioan, dar și mesajul moral care se desprinde din tristul eveniment al martiriului Proorocului Ioan, anume că păcatul răstoarnă scara de valori a omului, ca în cazul regelui Irod Antipa, și-l conduce spre acte necugetate și triste.

Comentarii Facebook


Știri recente