A fost zi de sărbătoare astăzi, 14 septembrie, și pentru credincioșii de pe malul stâng al Tisei. Mii de maramureșeni, îmbrăcați în renumitul port tradițional, au participat la hramul celei mai înalte Biserici de lemn din Europa, Biserica Mănăstirii Săpânța Peri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhireu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, informează TRINITAS TV.
„Ne bucură toate realizările Bisericii ce a intrat de acum în conștiința oamenilor de cultură și a țării întregi și nu numai în plan național și în plan internațional ca cea mai înaltă construcție de lemn din Europa, deoarece are 75 de metri la baza Crucii. Lângă Biserică se construiește o casă monahală, o adevărată casă domnească, un palat voievodal pentru că suntem pe locul vechii Mănăstiri Peri, deși în stânga Tisei suntem pe locul unui așezământ care a făcut istorie, care exista la 1391. Deci, sunt peste 620 de ani de istorie, de cultură, de spiritualitate, de unitate a credinței și de întărire și sfințire a poporului”, a spus Preasfinția Sa.
Distrusă în 1703, Mănăstirea Săpânța Peri a fost reconstruită la finalul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, nu departe de locul original care astăzi se află în Ucraina. În amintirea Mănăstirii de dincolo de Tisa, au fost aduse la Săpânța câteva bucăți de cărămidă de la vechea biserică.
Mănăstirea Săpânța Peri, alături de cunoscutul „Cimitir Vesel” sunt unele dintre cele mai vizitate locuri de pe harta cultural-spirituală a Maramureșului.