Hramul Mănăstirii Cristorel din județul Cluj

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteaul este ocrotitorul spiritual al Mănăstirii Cristorel din județul Cluj, astfel că în ziua de pomenire a acestui sfânt, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a slujit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, informează radiorenasterea.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșanul a îndemnat la urmarea modelului Sfântului Ilie: „Să dea bunul Dumnezeu ca venirea noastră aici, la hramul acestei mănăstiri, să aducă izvor de lumină, de pace și de bucurie în ființa noastră. Maica Domnului, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfântul Lazăr și toți sfinții să ne fie mereu modele și ocrotitori spre a putea spori în noi, în familiile noastre, în societatea în care trăim, bucuria unei credințe vii și luptătoare”.

Mănăstirea „Sfinții Ilie și Lazăr” este așezată la marginea hotarului satului Cristorel din comuna Așchileu, județul Cluj. Începuturile acestui așezământ monahal au fost puse în anul 1998. Prima obște destinată să viețuiască aici a fost formată din ieromonahul Maxim Anton, venit de la Sihăstria Rarăului, Moldova, cu un grup de surori. Au locuit în satul Cristorel în perioada februarie – mai 2000.

Din 15 mai a fost trimisă monahia Bartolomeea de la Mănăstirea Dobric, ca egumenă, și ieromonahul Andrei Coroian de la Mănăstirea Nicula, ca preot-duhovnic. Începând cu data de 1 august 2000, mănăstirea a devenit de călugări, ieromonahul Andrei Coroian fiind numit stareț. În luna septembrie același an s-a început construcția unei case monahale, care a fost dată în folosință doi ani mai târziu, deși nu dispunea atunci de utilități și finisaje. Între timp s-a mai construit o anexă, un altar de vară provizoriu pentru slujbe și o clopotniță din lemn.

În 23 mai 2006, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a decis ca din 1 iunie 2006 Mănăstirea „Sfinții Ilie și Lazăr” să redevină mănăstire de maici, fiind adusă aici obștea de maici de la Râșca Transilvană, județul Cluj. În prezent, stareța acestui așezământ monahal este maica Parascheva Buculei.

Comentarii Facebook


Știri recente