Hramul Mănăstirii Coșuștea-Crivelnic din Eparhia Severinului și Strehaiei

Mănăstirea Coșuștea-Crivelnic, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana și-a prăznuit ocrotitorul duminică, 15 mai, sfântul lăcaș fiind aflat sub ocrotirea Sfântului Pahomie cel Mare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium special amenajat de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează episcopiaseverinului.ro.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nicodim a vorbit celor prezenți, prezentând viața mănăstirească din timpul și spațiul sacru mehedințean.

„Îl prăznuim azi pe Sfântul Pahomie cel Mare, un mare avă și stareț, contemporan cu Sf. Constantin cel Mare, viețuitor în secolul al IV-lea. S-a născut în părțile Egiptului din părinți păgâni care frecventau locurile de închinare idolești. Este memorabilă o întâmplare, când mic fiind, a intrat cu părinții săi în capiștea idolilor, iar diavolul care sălășluia acolo a mărturisit că în timpul vieții îi va fi potrivnic. La vârsta potrivită a mers în pustiul Nilului, sporind foarte mult duhovnicește, apoi a construit o mare mănăstire în localitatea Tadena. A avut o mulțime de ucenici care l-au urmat și l-au căutat pentru viața sa sfântă.Chiar și astăzi se păstrează regulile Sfântului Pahomie în sfintele așezăminte monahale. Pentru că a fost un mare sfânt l-am ales și noi spre a fi ocrotitorul mănăstirii Coșuștea Crivelnic, o vatră monahală cu tradiție. Sfântul Nicodim a plasat mănăstirea aceasta într-un loc pe care sihaștrii l-au binecuvântat de-a lungul secolelor prin rugăciunile lor’, a spus Preasfinția Sa.

‘Aici sunt ruinele zidurilor mănăstirii Coșuștea Crivelnic, atestate în 1494. În anul 2014 se vor împlini 520 de ani de la atestarea documentară a acestei mănăstiri, a cărei construcție sperăm să se finalizeze până atunci. Nădăjduim ca an de an să sporească în număr creștinii adunați la prăznuirea Sfântului. Îi mulțumim lui Dumnezeu că a rânduit ca noi să putem contempla creația Sa, a cărei perfecțiune se poate lesne observa în aceste locuri pitorești, și mai ales pentru că lucrările de construcție au ajuns într-o stare care ne prilejuiește bucurie. Când va rândui Dumnezeu, aici se va săvârși zilnic Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, spre binele și binecuvântarea noastră, a tuturor”, a mai precizat Preasfinția Sa.

După cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte a ridicat pe Pr. Stareț Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Eparhia Severinului și Strehaiei, la rangul de protosinghel, prin gramata episcopală cu nr. 17 din 15 mai 2011. Părintele Calinic Drăghici a fost numit stareț pe 6 august 2009, având ascultarea de a organiza viața de obște și de a avea în grijă reconstrucția sfântului locaș monahal.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale, în aceste locuri pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana, se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Mănăstirea și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada în zona Ilovățului. Prima atestare documentara datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea Mânăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Comentarii Facebook


Știri recente