Sute de credincioși au participat astăzi, 18 iulie, la hramul Mănăstirii Ciolpani, din județul Bacău, care a împlinit 20 de ani de când a fost înființată. Slujba Sfintei Privegherii și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Așezarea monahală de călugărițe din această mănăstire este sprijinită duhovnicește de arhim. Emilian Panait, starețul Mănăstirii Runc.
În cadrul slujbei de Priveghere de duminică seara, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba tunderii în monahism pentru două surori care viețuiesc în această mănăstire, la recomandarea stavroforei Lucia Chirvasă, stareța acestei așezări monahale.
„La hramul din acest an a fost o mare bucurie pentru că s-a simțit și o reînnoire a vieții monahale. Astfel, în cadrul Privegherii de duminică seara au fost tunse în monahism după Slavoslovie două tinere, sub privirile credincioșilor care au venit în număr mare și a călugărițelor care dau viabilitate de ani bune la această mănăstire. Oamenii au simțit această slujbă de călugărie ca o reînnoire a vieții monahale în această așezare monahală din Eparhia Romanului și Bacăului”, a relatat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. După slujba Privegherii, a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu racla ce adăpostește un fragment din moaștele „Sfântului Emilian”.
„Nădăjduim ca la acest hram să vină din ce în ce mai mulți credincioși”
Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi, 18 iulie, de dimineață de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de 40 de preoți și diaconi. Pelerinii din toată țara, care au beneficiat de-a lungul timpului de paternitatea spirituală a duhovnicului Emilian de la Ciolpani, au asistat la această slujbă. În cadrul Sfintei Liturghii ierod. Daniel Butura de la Mănăstirea Ciolpani a fost hirotonit preot, iar monahul Ambrozie Zaharia a fost hirotonit diacon. „Toate regiunile țării au fost reprezentate la această slujbă, fie de credincioși fie de preoți călugări, care s-au format în preajma arhim. Emilian Panait. Cei peste 1000 de pelerini au primit participat la agapa frățească organizată cu acest prilej. Nădăjduim ca la aceast hram să vină din ce în ce mai mulți credincioși”, a adăugat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. La hramul Mănăstirii Ciolpani au fost prezeți reprezentanți ai autorităților locale și județene care au transmis mai multe mesaje după terminarea slujbei. Cu prilejul aniversării a 20 de ani de existență a Mănăstirii Ciolpani, a fost editat, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, un album care evocă fazele de construcție ale ansamblului mănăstiresc și activitățile multiple gospodărești ale acestei așezări monahale.
20 de ani de osteneală sub oblăduirea Sfântul Emilian
Mănăstirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din județul Bacău, aflată în imediata apropiere a altei mănăstiri, Runc, până la care mai sunt de parcurs doar vreo trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de sulițașul Ciolpan, călugărit aici și de la care se trage și numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuță din lemn de stejar, care există și azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric. Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991 cu obște de maici. Cu osteneala maicilor și a arhimandritului Emilian Panait, starețul Mănăstirii Runc și duhovnicul maicilor, s-au construit trei clădiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila călugărească și biserica mare. Sfințirea bisericii mari cu hramul ‘Sfântul Mucenic Emilian’ s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an, la 18 iulie, creștinii vin să-l serbeze pe Sfântul Emilian.