Hramul Mănăstirii Brâncoveni din Episcopia Slatinei și Romanaților

Mănăstirea ‘Brâncoveni’ din Episcopia Slatinei și Romanaților și-a serbat joi, 16 august, hramul. Evenimentul a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu care a slujit un sobor de arhierei, preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

La ceas de prăznuire, sute de credincioși din toate părțile Olteniei au venit la Mănăstirea ‘Brâncoveni’ din județul Olt spre a înălța rugăciuni de laudă în cinstea sfinților care s-au mucenicit pentru credința ortodoxă: domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și cu binecredinciosul sfetnic Ianache.

Sărbătoarea a început de miercuri seara, cu Privegherea. A doua zi, preoții slujitori au săvârșit Acatistul Sfinților Brâncoveni. La Sfânta Liturghie au slujit șase arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectiv Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord.

‘S-a arătat preocupat de credința ortodoxă prin tot ce a făcut’

Cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a lăudat viața și credința Sfinților Martiri Brâncoveni. ‘Sfântul domnitor Constantin Brâncoveanu a trăit creștinește și a iubit pe Maica lui Dumnezeu. S-a rugat întotdeauna către dânsa să-l ajute și așa se face că Mântuitorul Hristos l-a chemat la ceruri în data de 15 august, ziua de prăznuire a Adormirii Preacuratei Maicii Sale. În timp ce aici, pe pământul țării noastre, creștinii cinsteau această sărbătoare, el își dădea sfârșitul creștinesc neînfruntat la Constantinopol și punea răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos. Cele ce auzise la Sfintele Liturghii le-a pus în practică în ceasul muceniciei sale, înaintea oamenilor, arătându-se ca un tare diamant ce sfarmă orice ispită de la cei necredincioși. Cu adevărat, fericit este sufletul său și al copiilor săi, căci astăzi se sălășluiesc cu toții în Împărăția lui Dumnezeu! Nu trebuie, însă, să credem că evlavia Sfântului Constantin Brâncoveanu a început în temnițele musulmane, la Constantinopol, ci toată viața a fost un credincios adevărat. S-a arătat preocupat de credința ortodoxă prin tot ce a făcut. Mănăstirile sale, bisericile pe care le-a ctitorit, toate acestea l-au ridicat la cel mai înalt vârf al credinței creștine: mucenicia’, a arătat IPS Irineu.

În continuare, Mitropolitul Olteniei a explicat dimensiunea mistică a muceniciei, arătând că ‘este similară cu mântuirea, după gândirea primilor creștini care vedeau în Crucea Mântuitorului semnul Izbăvirii și al mântuirii. Ei făceau deosebire între omul păcătos care se îngrijește doar de lumea aceasta și omul credincios care privește spre cele înalte, spre Împărăția cerurilor. Mucenicul nu urăște lumea și nici nu vrea să arate că se leapădă de ea dintr-o dorință de a-i impresiona pe ceilalți. El își caută locul dincolo de ceea ce este pământesc, tânjind permanent să ajungă la starea cea dintâi, cea ‘după chipul Creatorului Său”.

Gramate de mulțumire pentru binefăcătorii sfintelor lăcașuri oltene

În final, PS Sebastian a mulțumit tuturor, în calitate de gazdă, pentru prezență și împreună-rugăciune. ‘Se cuvine să aducem slavă lui Dumnezeu pentru ziua aceasta sfântă. Iată că, după Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea de astăzi este una cu totul specială, mai ales pentru noi, cei din Episcopia Slatinei și Romanaților, întrucât îi prăznuim pe ocrotitorii eparhiei noastre. Mulțumim tuturor pentru participarea și implicarea în organizarea acestui deosebit eveniment’, a spus PS Sebastian. Pentru ajutorul acordat mai multor lăcașuri de cult din județul Olt, mai mulți membri din Parlamentul și Guvernul României au primit gramate de mulțumire din partea Centrului eparhial Slatina. Manifestările dedicate Sfinților Brâncoveni în Episcopia Slatinei și Romanaților au continuat printr-un concert de muzică bisericească susținut de corul eparhial în amfiteatrul Primăriei Balș.

Comentarii Facebook


Știri recente