Hramul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus

Curtea Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus a devenit neîncăpătoare ieri, 9 aprilie, la sărbătoarea celui de-al doilea hram al așezământului monahal. Pelerinii veniți de prin împrejurimi ori din alte colțuri ale țării s-au închinat în istorica biserică din incinta mănăstirii, au luat apă sfințită din fântâna cu apă vindecătoare și au participat la slujbele oficiate la Altarul din pădurea din apropierea mănăstirii. Momentele de rugăciune și de bucurie duhovnicească au fost încununate de agapa frățească, toate aducând acea atmosferă întâlnită la mănăstiri cu prilejul marilor sărbători, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Hramul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus a adunat ieri, de Izvorul Tămăduirii, mii de pelerini din întreaga țară. În fiecare an, așezământul monahal de la poalele munților Făgăraș devine centru spiritual pentru credincioșii din Ardeal. Programul liturgic a început de joi seara cu slujba Vecerniei, oficiată după rânduiala din Săptămâna Luminată. Ieri dimineață, de la ora 8:00, s-a oficiat Slujba Utreniei la Altarul din pădure, iar sfințirea apei din fântâna mănăstirii și Sfânta Liturghie la Altarul din pădure au fost oficiate de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și PS Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de slujitorii mănăstirii și de preoți de la parohiile din împrejurimi. Au urmat apoi slujba Sfântului Maslu și agapa frățească. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot un ierodiacon din obștea mănăstirii, părintele Calinic Morar, iar ierodiaconul Iustinian Mobanu a fost ridicat la rangul de arhidiacon.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele Ioan Ică Jr., profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu.

‘Vom avea în acest ziar știri din părțile noastre’

Părintele profesor a subliniat importanța Învierii Mântuitorului Iisus Hristos pentru viața fiecărui creștin și darurile pe care le primim din această minune. ‘Noi, creștinii, suntem fiii și fiicele Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Credința noastră stă pe puterea și pe taina înfricoșătoare a Învierii Domnului’, a spus părintele Ioan Ică Jr.

A urmat cuvântul Înalt Preasfințitului Părinte Laurențiu, prin care a evidențiat legătura dintre darurile Învierii pentru omenire și Maica Domnului, ca Izvor al Tămăduirii pentru toți oamenii. ‘În Săptămâna Luminată se continuă acțiunea de a lumina mințile și inimile noastre. Se continuă apoi, în fiecare duminică, zile care sunt de fapt ale Învierii. Binecuvântarea lui Dumnezeu se pogoară prin Maica Preacurata. Există acest Izvor al Tămăduirii, datorită căruia s-a instituit această sărbătoare de astăzi’, a subliniat Părintele Mitropolit. La finalul cuvântului, IPS Părinte Laurențiu a anunțat apariția primului număr al Ediției de Transilvania a Ziarului Lumina. Au fost oferite în dar credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie 1500 de exemplare din ediția regională a cotidianului Patriarhiei Române. ‘Vom avea în acest ziar știri din părțile noastre, din Ardeal. Veți găsi aici pagini precum explicarea Evangheliei sau informații despre viața Bisericii din care facem parte. Aș dori să vă pun la suflet dorința noastră de a vă abona la acest cotidian pentru a sprijini tipărirea acestui ziar misionar’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Starețul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs, a mulțumit ierarhilor și preoților pentru participarea la slujbele de la hramul mănăstirii iar credincioșilor pentru dragostea arătată față de așezământ. La sfârșit, o parte din pelerini au participat și la agapa frățească oferită de mănăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente