Hramul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov

La mănăstirea ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu, martirizat la Constantinopol de praznicul Adormirii Maicii Domnului, tradiția neîntreruptă de secole ne arată că sărbătoarea hramului din 15 august a adunat mereu ierarhi, preoți și sute de pelerini în jurul fântânii cu apă tămăduitoare, acolo unde încep slujbele religioase din această zi. Și în acest an, credincioșii au venit la această poartă spre cer pentru a lua har și binecuvântare, pentru a se ruga și pentru a-i mulțumi Maicii Domnului, mijlocitoarea înaintea tronului ceresc pentru cei de pe pământ.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, alături de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, din soborul slujitor au făcut parte Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cei patru ierarhi au oficiat slujba de Sfințire a apei împreună cu un sobor de preoți, apoi, alături de credincioși, au mers spre altarul de vară al mănăstirii, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie, la care a dat răspunsurile liturgice Grupul psaltic ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Constanța.

‘Născătoarea de Dumnezeu’

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Sofronie. Ierarhul a amintit credincioșilor însemnătatea sărbătorii din 15 august, istoricul acestui mare praznic și modul în care cinstirea Maicii Domnului a fost manifestată de creștini de-a lungul secolelor.

‘De la începuturile Bisericii, creștinii au cinstit-o cu multă evlavie pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Cinstirea Maicii Domnului a luat o amploare deosebită în Biserică începând cu veacul al IV-lea și, mai precis, după Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes, din 431. Călăuziți de Duhul Sfânt, Sfinții Părinți de atunci, între care a strălucit în chip deosebit Sfântul Chiril al Alexandriei, au mărturisit-o pe Preasfânta Fecioara Maria, cum a făcut Biserica în mod constant și până atunci. Dar acum au mărturisit-o printr-o proclamare dogmatică a ei, ca Născătoare de Dumnezeu’, a subliniat PS Sofronie.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe credincioși să păstreze cu sfințenie evlavia la Maica Domnului, cinstită în mod deosebit de mamele creștine. La rândul lor, toți credincioșii au datoria sfântă de a-și cinsti mamele, ființele ocrotite de Maica Domnului, prin care noi toți am primit viață, a spus Mitropolitul Ardealului.

‘Mama este singura ființă care primește darul creației de la Dumnezeu. Fără mamele noastre noi nu am fi putut exista și lumea s-ar sfârși. Fără Maica Preacurată nu există mântuire. Ea plânge alături de noi, se bucură împreună cu noi și se roagă mereu la Fiul ei pentru a ne câștiga mântuirea’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente