Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

Programul liturgic de la Catedrala mitropolitană din Iași a cuprins, în ziua hramului, Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, slujba Ceasurilor, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania.

Catedrala mitropolitană din Iași a îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare când și-a sărbătorit principalul hram. Întrucât impunătorul lăcaș de cult a fost sfințit pe 23 aprilie 1887, mai este ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și, de asemenea, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei sfinte moaște se află aici din anul 1889. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii de către soborul de preoți și diaconi ai Catedralei mitropolitane din Iași. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Altarul” și Corul „Chivotul” al lăcașului de închinăciune aflat în sărbătoare. Credincioșii din Iași dar și din alte zone din Moldova au participat încă de la primele ore ale dimineții la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Cei care au venit la Catedrală s-au închinat și moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și raclei ce adăpostește fragmente din moaștele mai multor sfinți din calendarul Bisericii noastre.

Îmbisericirea lumii prin viață creștinească

Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit după citirea Sfintei Evanghelii un cuvânt de învățătură în care a explicat imaginea reprezentată în icoana Praznicului Întâmpinării Domnului în care apar Fecioara Maria, Pruncul Iisus, Iosif, Dreptul Simeon și Proorocița Ana. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit a vorbit despre legătura dintre Întâmpinarea Domnului la templu și rânduiala îmbisericirii pruncilor care se face în Biserica noastră.

„Îl rugăm pe Dumnezeu ca prin viața noastră să se îmbisericească lumea, Universul, societatea umană, astfel încât duhul creștin să constituie izvor de inspirație pentru toți cei care au resposabilități în diferite domenii. Dumnezeu să ne ajute să conștientizăm statutul nostru de îmbisericit în Biserica lui Dumnezeu”, a spus Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a mulțumit ierarhilor și soborului de preoți pentru participarea la hramul Catedralei mitropolitane din Iași și a adresat credincioșilor un mesaj de binecuvântare. Cei prezenți au participat apoi la o rugăciune de dezlegare.

‘În maximum trei ani, consolidarea Catedralei poate fi gata’

Istoria Catedralei mitropolitane din Iași începe în secolul al XIX-lea și este una deosebit de complexă. Lucrările de reconsolidare la Catedrala mitropolitană din Iași au început în anul 1998 și s-au desfășurat cu dificultate, la început, din cauza lipsei de fonduri. Momentan reconsolidarea este realizată în proporție de 65%. Nava centrală era ruptă în patru și avea niște fracturi în perete. A rămas în picioare datorită masivității zidurilor, care au 2,8 metri grosime. Odată cu lucrările efectuate la temelia ei, s-au găsit încă două biserici mai vechi, Biserica Albă și Biserica „Întâmpinarea Domnului”. Din ele au rămas mărturii mici. Acestea au trebuit scoase și a rezultat un subsol. Pe locul în care s-a construit prima biserică fusese un vechi cimitir. „Am constatat lucrul acesta pentru că am găsit foarte multe oseminte. Ele au fost scoase cu grijă și urmează să le punem lângă sfântul altar într-un monument creat special, unde vom putea merge să ne rugăm la toate marile sărbători de pomenire a morților. Nu am găsit niște nume exacte ale celor care au fost înmormântați acolo, dar osemintele pot aparține chiar și ctitorilor vechilor biserici”, ne-a spus arhim Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.

Acțiunea de consolidare a Catedralei este una dintre cele mai mari din țară. În jurul edificiului există un ecran de piloți din beton armat care merg până la adâncimea de 11,5 metri, fiind la 2,5 metri de fundație. Împrejur rămâne o galerie care se poate oricând vizita. „În interior, lucrările sunt finalizate, mai avem de lucrat la turnurile din est și vest. Urmează să se contruiască intrarea în subsolul ce s-a creat în interior, dar asta este o altă etapă a consolidării. Nu pot preconiza o dată la care lucrările vor fi finalizate, deoarece ele depind de fondurile alocate în continuare. În principiu, în maximum trei ani, consolidarea acestui obiectiv poate fi gata”, a declarat ing. Sandu Chiriță, care conduce lucrările de restaurare și consolidare ale Catedralei mitropolitane din Iași.

Parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu

La finalul Sfintei Liturghii, s-a a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. În debutul acestei slujbe, Părintele Mitropolit Teofan a evocat personalitatea fostului arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

„Înalt Preasfințitul Părinte Bartolomeu a închinat Bisericii peste 70 de ani, trecând prin închisori și înfruntând ostilitățile vremurilor. A răsărit din pământul binecuvântat al Olteniei și a slujit Ardealul. Acum 30 de ani își exprima dorința de a-și sfârși viața în Moldova. Încărcat de ani, de experiență, cu o viață dedicată Bisericii și neamului, a plecat la cer să-i regăsească pe cei pe care i-a cunoscut de-a lungul vremii”, a amintit Înalt Preasfințitul Teofan, care i-a îndemnat pe credincioși să-l poarte în rugăciune pe vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania și să citească volumele Înalt Preasfinției Sale.

Comentarii Facebook


Știri recente