Hramul Intrării în Biserică a Maicii Domnului la Mănăstirea Turnu

Astăzi, 21 noiembrie, în ziua prăznuirii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Turnu, care și-a serbat Hramul, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii , în seara zilei de 20 noiembrie, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Bunei Vestiri” și cu Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învățătură rostit, a arătat însemnătatea sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, subliniind importanța prezenței la slujbele Bisericii a creștinilor, în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul Filip Virgil Marin, absolvent al Facultății de Teologie „Sfânta Muceniță Filoteea” din Pitești.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Turnu au participat părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, părintele Ion Marin, protoiereu de Horezu, stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți și foarte mulți pelerini din țară.

Scurt Istoric

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalță silueta zveltă a mânăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de stația de cale ferată cu același nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează și astăzi. Biserica veche ce se află imediat la intrare, a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Țării Românești, stins din viață în anul 1702. Așezământul a fost o copie a mânăstirii Cozia-Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuș (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în 1932, scăpând din calea incendiului doar casă lui Gherasim Timuș și chiliile din vale. Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuță, mai mică are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peșteri unde pustnicii se izolau de lume.

În apropierea acestui vechi așezământ monastic se păstrează și astăzi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman „Arutela”, stânca de piatră numită „Masa lui Traian” și băile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.

Comentarii Facebook


Știri recente