Hramul Intrării în Biserică a Maicii Domnului la Mănăstirea Turnu

Sute de credincioși din Eparhia Râmnicului și din țară s-au adunat astăzi, 21 noiembrie, la Sfânta Mănăstire Turnu, pentru a prăznui „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, hramul bisericii vechi al chinoviei vâlcene, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 noiembrie, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Bunei Vestiri” și cu Sfânta Liturghie.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoți și diaconi condus de părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învățătură rostit, a arătat însemnătatea sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, subliniind importanța prezenței la slujbele Bisericii a creștinilor, în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de părinți al mănăstirii.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Turnu au participat părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, stareți și starețe de la mănăstirile vâlcene, preoți și numeroși pelerini eparhie, dar și din țară.

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalță silueta zveltă a mănăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de stația de cale ferată cu același nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează și astăzi. Biserica veche ce se află imediat la intrare, a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Țării Românești, stins din viață în anul 1702. Așezământul a fost o copie a mânăstirii Cozia-Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuș (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în 1932, scăpând din calea incendiului doar casă lui Gherasim Timuș și chiliile din vale. Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuță, mai mică are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peșteri unde pustnicii se izolau de lume.

În apropierea acestui vechi așezământ monastic se păstrează și astăzi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman „Arutela”, stânca de piatră numită „Masa lui Traian” și băile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.

Comentarii Facebook


Știri recente