Hramul „Întâmpinarea Domnului” sărbătorit la capela vechiului Palat episcopal din Galați

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăznuită la Galați, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin săvârșirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în capela vechiului Palat episcopal din Galați, informează edj.ro.

La eveniment au participat și elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, însoțiți de pedagogii și profesorii lor.

Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit seminariștilor și credincioșilor prezenți, printre care s-au aflat și angajații Muzeului de Artă Vizuală, despre importanța praznicului de astăzi, precum și despre răspândirea credinței creștine la Dunărea de Jos.

Acest spațiu, încărcat de istorie a marcat peisajul vieții bisericești din Galațiul secolului al XX-lea. Clădirea dăinuiește datorită Episcopului Partenie Clinceni, arhiereul care la începutul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901) o sfințea dăruindu-i destinația de principală instituție cultural-administrativă a Bisericii, înstrăinată însă în perioada vechiului regim. Arhiereul Partenie Clinceni este și ctitorul Palatului arhiepiscopal din Iași, unde a fost mitropolit al Moldovei și Sucevei, între 1902-1908. În toată Moldova și în Dobrogea, unde a păstorit, a ridicat peste 100 de biserici și mănăstiri.

În prezent, clădirea găzduiește Muzeul de Artă Contemporană. Începând cu luna noiembrie 2008, capela „Întâmpinarea Domnului”, adăpostește rămășițele pământești ale primului creștin cunoscut pe teritoriul românesc – „Innocens”, datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt.

Potrivit constatărilor istoricului Ion T. Dragomir, cel care a condus lucrările de cercetare arheologică, între anii 1976-1979, pe șantierul arheologic de la Bărboși-Tirighina, Innocens a fost un ofițer dac, în vârsta de aproximativ 30 de ani, aflat în slujba armatei romane, trecut la creștinism. În mormântul său au fost găsite mai multe obiecte: trei amfore din ceramică, o cățuie, o cruciuliță și o fibulă din argint pe care este scris numele său.

Datelor istorice, pe teritoriul țării noastre arată că cele mai vechi mărturii de unde avem moaște de sfinți, sunt în Dobrogea, la Halmyris. Aici, în 2001, istoricul și arheologul Mircea Zahariade, a descoperit moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion, care au suferit moarte martirică la 8 iulie 290 după Hristos.

Prin descoperirea mormântului lui Innocens și prin datarea morții sale la anul 268, se înscrie în istoria creștinismului din România un moment istoric important, care întărește ideea că tradiția creștină, adusă de Sfântul Apostol Andrei în Scythia Minor, era cunoscută și la hotarul Imperiului Bizantin, la Bărboși-Tirighina din județul Galați, precum și faptul că Ortodoxia s-a născut odată cu plămada poporului român, pentru că „în Răsărit, Biserica a mers odată cu neamul”, după cum afirma părintele Dumitru Stăniloae.

Programul a continuat cu săvârșirea slujbei de pomenire pentru Episcopul Partenie Clinceni, ctitorul acestei vechi reședințe a ierarhilor Dunării de Jos, precum și pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestui lăcaș.

La finalul slujbei, elevii seminariști au susținut un scurt moment artistic, intonând imne în cinstea praznicului Întâmpinării Domnului, după care a urmat vernisajul expoziției de icoane pe lemn, întocmite de elevii secției patrimoniu a Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente