Hramul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și-a sărbătorit ieri hramul, de ziua Sfinților Trei Ierarhi. Sărbătorirea s-a făcut atât prin slujbele de la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, cât și prin momentele festive din Palatul Patriarhiei. Studenții și profesorii facultății au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, cu această ocazie, a proclamat în mod solemn anul 2013 drept An comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din București i-au cinstit în mod special pe cei trei sfinți care s-au arătat desăvârșiți teologi, ierarhi și învățători ortodocși ai Bisericii și sprijinitori ai credincioșilor. Hramul Facultății de Teologie a început marți seara cu slujba Privegherii, săvârșită în Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, paraclis patriarhal. Sfânta Liturghie de ieri a fost oficiată în același lăcaș de rugăciune de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte pr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, pr. Gheorghe Holbea, pr. Constantin Preda, prodecanii acestei instituții, precum și clerici cadre didactice de la Facultatea de Teologie bucureșteană. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților acestei instituții de învățământ.

După citirea Sfintei Evanghelii de la Matei (5, 14-19), Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a arătat într-un cuvânt de învățătură că Sfinții Trei Ierarhi sunt modele pentru teologii și slujitorii Bisericii, pentru că au îmbinat în cel mai frumos chip învățătura ortodoxă și gândirea teologică cu practicarea vieții creștine și trăirea desăvârșită în Dumnezeu. „Acești Sfinți fiind patronii învățământului teologic, noi trebuie să punem la inimă pilda și moștenirea lăsată de ei Bisericii. Și amintirea aceasta împreună cu textul Sfintei Evanghelii de la Matei, capitolul 5, «Așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, pentru ca ei să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri», pe care l-am auzit astăzi, trebuie să marcheze viața noastră ca oameni ai Bisericii, ca studenți teologi. Cineva devine lumină în măsura în care se împărtășește din lumina care se răspândește din persoana dumnezeiască și omenească a Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți profesorii și studenții Facultății de Teologie din București care au trecut la Domnul.

Proclamarea oficială a anului comemorativ închinat părintelui Dumitru Stăniloae

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc un moment solemn în care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în Catedrala „Sfântul Spiridon” – Nou, în mod oficial, anul 2013 drept Anul comemorativ „Părintele Dumitru Stăniloae” în toate școlile teologice din cadrul Patriarhiei Române. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a citit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privitoare la comemorarea celui mai mare teolog român și, în special, la organizarea Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”. Personalitatea părintelui Stăniloae a fost evocată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printr-un mesaj rostit cu această ocazie. Patriarhul României a premiat și „primele roade” ale concursului național de teologie. Studenții teologi Ciprian-Costin Apintiliesei, Ștefan Sfarghie și Nicu Popa, care au obținut notele cele mai bune la etapa pe Arhiepiscopia Bucureștilor a Concursului „Părintele Dumitru Stăniloae” au fost premiați de Preafericirea Sa cu diplome și daruri, ceilalți studenți primind diplome de participare. Profesorii, studenții și credincioșii participanți la hramul facultății au primit iconițe cu chipurile Sfinților Trei Ierarhi din partea Patriarhului României, care a dăruit bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă din București mai multe cărți valoroase.

Moment festiv la Palatul Patriarhiei

Tot ieri, de la ora 12:30, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, conducerea Facultății de Teologie Ortodoxă din București a organizat un moment festiv, la care au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, slujitori din cadrul Administrației Patriarhale, profesori de teologie, reprezentanți ai Universității București, ai Ministerului Educației Naționale și ai altor instituții de stat, preoți, studenți la teologie și credincioși. Pentru bogata activitate desfășurată în folosul Bisericii Ortodoxe Române, a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, precum și a învățământului teologic românesc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici părintelui profesor Viorel Ioniță, specialist în Istoria Bisericii Universale, iar Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni profesorului Remus Rus, specialist în Istoria Religiilor. Activitatea, realizările și operele celor doi distinși teologi au fost elogiate de părintele decan Ștefan Buchiu. Au fost lansate volumul „Istoria Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» a Universității București (1881-2013)”, apărut la Editura BASILICA (o lucrare de peste 670 de pagini, redactată de cadre didactice ale facultății), și „Anuarul” Facultății de Teologie Ortodoxă pe anul 2012. În cadrul manifestării, corul Facultății de Teologie a susținut un concert de cântece religioase și de inspirație folclorică, iar actorul Tomi Cristin a recitat poezii. La sfârșitul evenimentului din Palatul Patriarhiei, părintele Ștefan Buchiu a dăruit Patriarhului României o icoană a Sfinților Trei Ierarhi pictată pe lemn.

Un prilej pentru școlile de teologie să cunoască opera părintelui Stăniloae

„Părintele Dumitru Stăniloae este un dascăl al spiritualității ortodoxe și al trăirii duhovnicești așa cum ne arată și monumentala sa lucrare de traducere și comentare a Filocaliei în limba română. Este un prilej pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar mai ales pentru școlile de teologie să cunoască mai bine opera sa, să se inspire din ea, să se lumineze și în același timp să adâncească viața creștină într-o vreme de mare secularizare, de confuzie și de secetă duhovnicească (†¦). Părintele Stăniloae era considerat de teologul francez Olivier Clément ca fiind cel mai mare teolog al secolului al XX-lea, iar distinsul patrolog grec Stylianos Papadopoulos considera că părintele nu numai a cunoscut foarte bine și a folosit masiv teologia Sfinților Părinți, ci chiar i-a continuat adâncind teologia lor, încât, cum spunea el, pe unii chiar i-a întrecut, folosindu-se de dezvoltarea gândirii filozofice din epoca patristică până astăzi.”

Comentarii Facebook


Știri recente