Hramul Episcopiei Slatinei

Duminică, 16 august 2009, în ziua Sfinților Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache, ocrotitorii Sfintei Episcopii a Slatinei și Romanaților, la Mănăstirea Brâncoveni din județul Olt, ctitorie a acestui Sfânt Martir, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, gazda acestui eveniment, au oficiat Sfânta Liturghie în prezența unui număr semnificativ de edili ai județului Olt, de preoți și de credincioși.

Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a ținut să menționeze faptul că Sfântul Constantin Brâncoveanu, „acest fiu de viță nobilă al țării noastre, a devenit mucenic prin tăierea capului, iar la o asemenea smerenie și la o asemenea virtute inegalabilă (aceea de a deveni mucenic) nu poți ajunge așa, dintr-o dată, ci trebuie o vreme îndelungată de pregătire a sufletului, ca să devină ca diamantul. În același timp, prin exemplul acestor sfinți martiri, noi toți trebuie să ne înțelegem chemarea noastră de creștini ortodocși, destinul nostru mesianic”.

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a amintit ca s-a împlinit un an și jumătate de când această episcopie nou înființată a ales ca ocrotitori pe Sfântul Constantin Brâncoveanu împreună cu copiii și sfetnicul său și că acestui sfânt i se cuvine o cinstire specială în acest județ al locurilor sale natale, despre care am învățat cu toții din manualele de istorie ca fiind un arestat politic, dar el a fost ucis pentru credința lui și a trecut, astfel, din manualul de istorie în manualul nostru de sfințenie.

Mănăstirea este situată la 20 de km sud-vest de Slatina, în comuna Brâncoveni. Această comună este atestată documentar încă din timpul lui Mircea cel Bătrân (1386-1418). Între 1940-1959 a fost mănăstire de maici, dar în urma Decretului nr. 410/1959, mănăstirea a fost desființată și a fost transformată în azil de bătrâni, apoi a rămas pustie timp de 20 de ani. Abia după 1980 au fost aduse aici câteva maici de la Mănăstirea Clocociov din Slatina și au început primele reparații. În muzeul mănăstirii se păstrează coloanele Mănăstirii Văcărești, icoane din secolul al XVIII-lea, pietrele funerare ale lui Ghica Vodă, Barbu Văcărescu și a postelnicului Dumitrescu. În prezent, mănăstirea este condusă de către maica stareță Daniela Stanciu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente