Hramul celei mai vechi biserici din Capitală

Biserica Domnească – Curtea Veche din București și-a sărbătorit ieri, 25 martie, pentru a 451-a oară hramul istoric, închinat Bunei Vestiri, informează „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel fiind părintele Florin Șerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Patrimoniu cultural al Patriarhiei Române.

Seria manifestărilor dedicate hramului a debutat joi după-amiază, când au fost săvârșite slujba Acatistului Bunei Vestiri și cea a Vecerniei, la care credincioșii au participat într-un număr mare. Ieri, de marele praznic al Bunei Vestiri, biserica a fost plină de credincioși, care au venit să se roage Maicii Domnului în ziua în care a primit din partea Arhanghelului Gavriil vestea că va naște pe Mântuitorul lumii. Credincioșii au avut și bucuria de a avea în mijlocul lor pe părintele consilier Florin Șerbănescu, care a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a vorbit credincioșilor despre însemnătatea acestei sărbători și despre rolul ei în viața creștinilor.

Părintele consilier a arătat credincioșilor că singura veste copleșitoare și cu adevărat importantă în istoria mântuirii neamului omenesc a fost Buna Vestire, sau vestea că vor fi împlinite cuvintele rostite protopărinților noștri Adam și Eva la izgonirea din Rai, că pântecele femeii vor naște pe cel ce va zdrobi capul șarpelui, precum și proorocia lui Isaia, care anunța că ‘Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu’, prin Buna Vestire fiind împlinite mai multe proorocii ale Vechiului Testament.

‘Fără îndoială, cea mai mare vestire a fost aceasta când însăși Fecioara Maria a primit vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu prin ea. De aceea i s-a spus ‘binecuvântată ești tu între femei’. Pentru că a fost aleasă prin virtuțile sale pentru această mare lucrare dumnezeiască pentru noi’, a arătat părintele consilier Florin Șerbănescu.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit părintelui consilier Șerbănescu pentru bucuria făcută de a fi în mijlocul credincioșilor și pentru frumoasele cuvinte de învățătură rostite.

‘Mulțumim părintelui consilier pentru bucuria pe care ne-a făcut-o de a veni în mijlocul nostru și de a rosti aceste frumoase cuvinte de învățătură. Ne-am dorit să avem în mijlocul nostru un ierarh, însă în această zi sunt mai multe biserici care au hramul Bunei Vestiri și este și instalarea Mitropolitului Clujului, așa că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a delegat pe părintele consilier Florin Șerbănescu să ne transmită binecuvântarea Preafericirii Sale’, a transmis părintele paroh Gheorghe Zaharia.

Lansarea DVD-ului despre biserică, realizat de Trinitas TV

Tot ieri, cu ocazia hramului sfântului lăcaș a avut loc și lansarea unui DVD cu un film realizat de Trinitas TV despre biserică, despre istoria acesteia, precum și referințe de la diferiți specialiști în domeniu despre acest renumit lăcaș de închinare și despre încărcătura istorică pe care o poartă.

La final, soborul de preoți și diaconi a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii, pentru binefăcătorii și pentru toți ostenitorii acestui sfânt lăcaș.

Biserica ‘Sfântul Antonie’ – Curtea Veche este una emblematică pentru București, fiind considerată cel mai vechi lăcaș din Capitală. Ea a fost construită în anul 1559 de Mircea Ciobanu și soția sa, Doamna Chiajna. Biserica se evidențiază atât prin arhitectura ei deosebită, și mai frumos pusă în valoare în ultima perioadă prin iluminatul arhitectural, cât și prin faptul că a fost în apropierea palatului voievodal, ea fiind o biserică domnească încă de la începuturi.

Totodată, sfântul lăcaș de închinăciune deține și un muzeu parohial inaugurat recent de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente