Hramul Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon Nou din București

Mii de credincioși au fost prezenți în această seară la Catedrala Mitropolitană din București pentru a-i aduce cinstire Sfântului Spiridon, ocrotitorul lăcașului de cult.

În ajunul sărbătorii, astăzi 11 decembrie 2011, Slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Manifestările religioase prilejuite de hramul bisericii au început încă de dimineață când, începând cu ora 07:30 a fost oficiată Slujba Utreniei, apoi la ora 08:00 moaștele Sfântului Spiridon au fost scoase și depuse spre închinare în baldachinul special amenajat din apropierea catedralei Mitropolitane, și apoi s-a oficiat Sfânta Liturghie.

În ziua hramului, pe 12 decembrie, lucrările ample de restaurare ce s-au executat la sfântul lăcaș vor fi binecuvântate chiar de Întâistătătorul Bisericii Noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Astfel, mâine, începând cu ora 07:30 se va oficia Acatistul Sf. Ierarh Spiridon, apoi de la ora 08:00 Slujba Aghesmei, iar de la ora 09:00 Sfânta Liturghie va fi oficiată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Biserica ‘Sf. Spiridon – Nou’, construită în octombrie 1858, la dorința mitropolitului Nifon și cu sprijinul domnitorului Barbu Știrbei, este o construcție impunătoare, ridicată în stil neogotic, cu nervuri în bolta pronaosului, amintind de bisericile moldovenești. Lăcașul de cult a fost până în anul 2008 biserică parohială, activând în cadrul Protoieriei III Capitală, iar din 2009, pe lângă rangul de Paraclis patriarhal pe care l-a dat patriarhul Justinian, a primit și statutul de Catedrală mitropolitană.

Comentarii Facebook


Știri recente