Hramul Catedralei mitropolitane din Timișoara

Catedrala mitropolitană din Timișoara, un reprezentativ monument al artei bisericești din țară, își va serba hramul istoric luni, 30 ianuarie, de praznicul Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, informează ‘Ziarul Lumina’.

Cu acest prilej, va avea loc un bogat program liturgic, dar și coral, la Catedrala mitropolitană din oraș. Slujbele închinate ocrotitorilor vor debuta în ajunul praznicului, duminică seara, de la ora 17:00, cu oficierea Vecerniei Mari unită cu Litia, și vor continua luni, 30 ianuarie, de la ora 7:00, cu Utrenia, iar începând cu ora 9:30, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Slujbele, săvârșite cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, vor fi oficiate de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial și slujitori ai catedralei. În după-amiaza aceleiași zile, după slujba Vecerniei, corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir, va susține un recital de imnuri religioase, dedicat ocrotitorilor sfântului lăcaș.

Măreție și grație arhitecturală

Catedrala mitropolitană din Timișoara este monumentul bisericesc reprezentativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și totodată cel mai renumit și admirat monument de artă și arhitectură bisericească din părțile Banatului. Pe lângă aceasta, catedrala din Timișoara este lăcașul de spiritualitate și cultură ortodoxă în jurul căruia pulsează întreaga viață bisericească din Mitropolia Banatului. Declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura ei și înălțată la încrucișarea celor mai importante artere de circulație din oraș, Catedrala mitropolitană impresionează prin dimensiunile ei, prin grația liniilor, cât și prin întreaga sa măreție, ce concurează cu cele mai de seamă catedrale din lumea creștină. Construcția propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936 prin sfințirea pietrei fundamentale de episcopul Andrei Magieru al Aradului. Sunetul neobișnuit al celor șapte clopote, melodios armonizate de compozitorul Sabin Drăgoi, impresionează în mod deosebit, chemând pe toți credincioșii din oraș la rugăciune. În anul 1946, după zece ani de jertfă, noul lăcaș al Domnului a fost sfințit.

La această mare procesiune au participat însuși patriarhul Nicodim Munteanu, regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului și reprezentanți din toate colțurile pământului românesc. Catedrala, are o capacitate de aproximativ 5.000 de credincioși, iar din anul 1956 adăpostește moaștele Sfântului Mitropolit Iosif cel Nou, strămutate de la Mănăstirea Partoș, locul unde și-a petrecut ultimii ani ai vieții pământești ocrotitorul Banatului. Între anii 2003 și 2006, pictura Catedralei mitropolitane a fost curățată, redându-i-se strălucirea originală. Pictura și sculptura Catedralei mitropolitane astăzi dezvăluie privirilor un tot unitar axat pe filonul tradiției artistice românești, dar, înainte de toate, reliefează talentul și arta celor care au trudit la înfrumusețarea acestui măreț lăcaș de cult. Din inițiativa Mitropolitului Nicolae al Banatului, încă din anul 1962 s-a hotărât organizarea în subsolul catedralei a unei colecții de artă religioasă veche din Banat. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropoliților Banatului, iar primul mitropolit înhumat aici este Vasile Lăzărescu (1947-1961).

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…