Hramul Catedralei mitropolitane din Iași

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, este ocrotitorul actualei Catedrale Mitropolitane din Iași. Alături de acesta, Catedrala mitropolitană din Iași mai are încă două hramuri: Întimpinarea Domnului, hramul principal, și Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Construcție monumentală din veacul al XIX-lea, locașul a fost construit pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) și Biserica Stratenia (sec. XVII). Punerea pietrei de temelie (în ziua de 8 august 1826) și construcția propriu-zisă (între anii 1833 și 1839) a actualei Catedrale mitropolitane din Iași datează din timpul mitropolitului Veniamin Costachi. Datorită dimensiunilor prea mari ale bolții, aceasta s-a prăbușit și lucrările au fost abandonate până în anul 1880. Construcția a fost reluată la inițiativa mitropolitului Iosif Naniescu, care sfințește catedrala șapte ani mai târziu, în ziua de 23 aprilie 1887. În prezent, la Catedrala mitropolitană din Iași sunt în desfășurare lucrări de restaurare și consolidare. În subsolul catedralei, urmează a fi amenajat un nou locaș de cult, ce îi va avea ca ocrotitori pe Sfinții Români.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată astăzi, 23 aprilie, la Catedrala mitropolitană, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța sărbătorii de astăzi pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care îl are ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente