Hramul catedralei istorice a cetății Caransebeșului

La praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, catedrala istorică din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. Manifestările religioase, organizate de Episcopia Caransebeșului cu ocazia prăznuirii Sfântului Mucenic Gheorghe, au debutat în cursul zilei de ieri, 22 aprilie 2012, când la orele după-amiezii moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, au fost depuse în catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, după cum ne informează diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

Un impresionant sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Lucian, alături de mulți credincioși și credincioase, au purtat sfintele moaște într-o procesiune solemnă, de la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, la catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, astfel, credincioșii acestui locaș bisericesc, reprezentativ pentru Eparhia Caransebeșului, au avut posibilitatea de a se închina sfintelor moaște.

La orele dimineții, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, alături de un sobor de arhierei din care au făcut parte: PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, fiind înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.

La Sfânta Liturghie au participat autorități județene și locale, copii și tineri în straie populare, precum și numeroși credincioși și credincioase, foarte mulți împărtășindu-se la momentul potrivit cu Sfintele Taine, catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, dovedindu-se și de data aceasta a fi neîncăpătoare.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut PS Visarion, Episcopul Tulcii, care a precizat: „Ne aflăm, iubiți credincioși și credincioase, într-o zi deosebită, zi în care biserica noastră face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Un sfânt atât de iubit de întreaga ortodoxie, dar în special neamul nostru românesc, care în decursul istoriei sale zbuciumate l-a avut pe Sfântul Mucenic Gheorghe ca ocrotitor, ca protector, ca cel care i-a călăuzit pașii în drumul istoriei spre toată fapta cea bună bine plăcută lui Dumnezeu și semenilor noștri. Așadar, ne bucurăm duhovnicește în această zi și săltăm de bucurie pentru că iată, martirul lui Hristos, Sfântul Gheorghe, stă în fața noastră ca un purtător de biruință, ne arată deslușit virtuțile care i-au împodobit sufletul și în același timp ne îndeamnă pe fiecare dintre noi la cinstirea cea adevărată de Dumnezeu, la dreptate cuvioasă și la sfințenie desăvârșită. Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe aduce în sufletele tuturor românilor bucurie duhovnicească, pentru că el a fost cel care a luptat pentru dreapta credință și tot pentru dreapta credință ne îndeamnă și pe noi cei de astăzi să luptăm, să iubim biserica noastră strămoșească, să iubim li pământul nostru românesc. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe rămâne pentru toate veacurile un exemplu de credință, pentru că a apărat dreapta credință în fața persecutorilor, rămâne un exemplu de dragoste față de Hristos Domnul și față de semenii săi și în același timp un exemplu de speranță pentru vremuri de pace și binecuvântare pline de harul lui Dumnezeu. Fie ca Mântuitorul Iisus Hristos, în lumina sfintei învieri, să primească sfintele rugăciuni pe care le-am înălțat în această străveche și măreață catedrală a Caransebeșului care își sărbătorește astăzi hramul și de acolo din cer Părintele luminilor să ne trimită tuturor celor care am venit la această prăznuire toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit, iar când vom trece dincolo în Împărăția Cerurilor să-L vedem și noi pe dreptul Judecător bucurând sufletul nostru și să fim împreună locuitori cu Sfântul Mucenic Gheorghe și cu toți sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu”.

Delegația Arhiepiscopiei Timișoarei, condusă de PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cea care a adus în mijlocul credincioșilor caransebeșeni, spre închinare, moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, s-a întors, împreună cu sfintele odoare, în cursul acestei zile, la Timișoara, iar Sfintele Moaște au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din orașul de pe Bega.

Catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș are o istorie bogată, cu realizări și evenimente importante, atât pentru Caransebeș, cât și pentru trecutul întregului Banat montan. La data de 15 ianuarie 1757, statistica bisericilor din Episcopia Caransebeșului vorbește despre: „Biserica răsăriteană sobornicească din piatră, cu hramul «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», înălțată sub episcopul Moise Stancovici, la anul 1725, iar acum a fost înnoită și s-a împodobit întru toate sub episcopul Ioan Georgevici”. Biserica a fost construită din zid de cărămidă, este monumentală prin dimensiuni și impresionantă prin frumoasa desfășurare a spațiului interior. De-a lungul vremii au fost efectuate mai multe lucrări de înnoire, înfrumusețare și consolidare. În cursul anilor 2000-2001, cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului, s-a refăcut tencuiala exterioară a bisericii și a fost restaurată turla. În anul 2007, la catedrala „Sfântul Mucenic Gheorghe”, prin grija PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-au făcut ample lucrări de refacere a exteriorului și s-a înnoit altarul. În anul 2008 s-a continuat refacerea interiorului catedralei prin restaurarea mobilierului și a pardoselii, iar spațiul împrejmuitor al locașului de cult s-a amenajat sub formă de parc. De asemenea, s-au lucrat în mozaic icoanele ce împodobesc portalul de intrare în curtea catedralei și icoana așezată deasupra intrării în biserică. Binecuvântarea acestor lucrări s-a făcut de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, PS Lucian, la Praznicul Sfântului Mucenic Gheorghe, la data de 23 aprilie 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…