Hramul Catedralei Episcopale din Deva

Catedrala episcopală din Deva a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care a dorit să îl cinstească pe Sfântul Ierarh Nicolae. Începute încă din ajunul sărbătorii, manifestările dedicate hramului Catedralei episcopale din Deva au continuat în dimineața praznicului cu slujba Utreniei și cu Liturghia arhierească, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un impresionant sobor format din Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de preoți și diaconi. La slujbă au participat credincioși, precum și reprezentanți ai instituțiilor locale și centrale, care au ascultat la final cuvântul de învățătură rostit de IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei. Slujba Sfintei Liturghii a continuat cu un concert de colinde susținut de corala Catedralei episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Hram în catedrala începută de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna

La finalul slujbei, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a acordat distincția „Crucea șaguniană” pentru cei care au sprijinit în ultimii ani atât Mitropolia Ardealului, cât și Episcopia Devei și Hunedoarei.

„Am săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu majoritatea ierarhilor Mitropoliei Ardealului și cu alți ierarhi din împrejurimi. Piatra de temelie pentru Catedrala episcopală din Deva a fost pusă chiar de Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. Când am aflat acest lucru am rămas impresionat, pentru că prin lucrarea lui Dumnezeu s-au împlinit toate. Dacă Sfântul Ierarh Andrei nu a avut catedrală la Sibiu, iată că acum moaștele sale mijlocesc pogorârea harului Duhului Sfânt asupra credincioșilor prin prezența lor în catedrala din Sibiu. Dacă la Deva a așezat piatra de temelie și n-a putut începe zidirea, iată că acum acest lăcaș de cult este catedrala unei episcopii nou-înființate, care s-a dezvoltat deosebit de mult și care face parte din buchetul eparhiilor Patriarhiei Române și al Mitropoliei Ardealului”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Manifestările prilejuite de hramul catedralei au continuat pe parcursul întregii zile, cu concerte de colinde, susținute de mai multe coruri și grupuri vocale. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra Episcopiei Devei și Hunedoarei, prin tot sprijinul primit de la credincioșii noștri, dar și de la autoritățile locale, județene și centrale”, a spus PS Episcop Gurie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…