Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

În Duminica a II-a după Paști, Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul, după cum ne-au mărturisit Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea. Anul acesta bucuria duhovnicească a fost sporită prin prezența, pentru prima dată, în mijlocul credincioșilor caransebeșeni a moaștelor Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului, precum și părticele din moaștele Sfântului Ioan Rusul de la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din Giurgiu.

Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș au fost aduse la Caransebeș, cu încredințarea ÎPS Mitropolit Nicolae al Banatului, de către o delegație condusă de către PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. O delegație a Episcopiei Giurgiului, condusă de către PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a adus spre cinstire în catedrala ortodoxă a Banatului Montan și o parte din moaștele Sfântului Ioan Rusul. Totodată, au fost depuse în catedrala episcopală din Caransebeș, spre cinstire, și o parte din sfintele moaște ale Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, care au fost dăruite de către ÎPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului, Eparhiei Caransebeșului.

Sfintele odoare au fost întâmpinate la Caransebeș, sâmbătă după-amiază, de către PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de alți ierarhi oaspeți, de toți preoții din Caransebeș, elevii seminariști și studenții teologi caransebeșeni, precum și de credincioșii din municipiu. În decursul serii, până spre zorii zilei, la catedrala episcopală a fost oficiată slujba de priveghere și slujba acatistelor sfinților, a căror moaște se cinstesc, timp în care credincioșii s-au închinat acestora.

Duminică dimineața a fost oficiată Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, de către ierarhi ai Bisericii Ortodoxe române din care au făcut parte: ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Nicodim, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, fiind înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, slujitorii altarelor din Caransebeș, însoțiți de credincioși, tineri și copii, precum și sute de credincioși din localitate și împrejurimi.

La momentul potrivit ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a împărtășit un bogat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat cu prilejul manifestărilor religioase organizate de Episcopia Caransebeșului la sărbătorirea hramului Catedralei Episcopale din Caransebeș.

La final, potrivit tradiției locale, dl Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeș, a deschis „Ruga de la Oraș”, iar ansambluri folclorice reprezentative din Caransebeș au pregătit pentru cei prezenți un buchet de dansuri populare.

Comentarii Facebook


Știri recente