Hramul catedralei din Sibiu

Patru ierarhi s-au aflat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala mitropolitană din Sibiu, la sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul lăcașului de cult simbolic pentru Ortodoxia din Ardeal, informează „Ziarul Lumina”. Oaspeți de seamă au venit la sărbătoarea de la Sibiu, iar câțiva binefăcători ai Arhiepiscopiei Sibiului au primit distincția Ordinul ‘Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei’.

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de arhierei și preoți, din care au făcut parte Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, precum și un numeros sobor de preoți și diaconi, slujitorii lăcașului de cult sibian, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’, membrii administrației eparhiale, protopopi și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cuvântul de învățătură, PS Episcop Sofronie a vorbit credincioșilor despre importanța catedralei din Sibiu pentru ortodocșii din Transilvania, al cărei hram a fost ales de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mai înainte de zidirea ei. Ierarhul a subliniat faptul că mai multe catedrale și biserici din Transilvania au primit hramul Sfintei Treimi, dovadă a unității și a legăturilor dintre eparhiile mitropoliei întemeiate de Sfântul Andrei Șaguna.

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a explicat și învățătura despre Sfânta Treime. ‘Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Preasfânta Treime în numele căreia toți suntem botezați este amintită în toate rugăciunile noastre. Nu este rugăciune pe care să n-o începem în numele Sfintei Treimi și pe care să n-o încheiem cu un imn de slavă închinat tot Preasfintei Treimi. În comuniunea sa de iubire, Preasfânta Treime este modelul conviețuirii, al iubirii și al fraternității dintre oameni’, a subliniat ierarhul.

Distincții pentru binefăcători

IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit în chip deosebit ierarhilor din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului, veniți la sărbătoarea catedralei din Sibiu și le-a oferit în dar câte o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. IPS Părinte Laurențiu a oferit apoi distincția Ordinul ‘Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei’ unor persoane care au sprijinit activitățile pastoral-misionare și administrative din Arhiepiscopia Sibiului. Hramul s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, preoții purtând racla cu moaștele Sfântului Andrei Șaguna, icoana Sfintei Treimi, prapuri și cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente