Hramul Catedralei Arhiepiscopale și Mitropolitane din Târgoviște

Joi, 24 mai 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de un sobor de preoți și diaconi, format din Părinții Consilieri de la Centrul Eparhial, slujitorii Catedralei, preoți și diaconi din municipiul Târgoviște, precum și de numeroși credincioși, a oficiat Sf. Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște, cu ocazia hramului acestui istoric și reprezentativ lăcaș,ctitorie a Sf. Voievod Neagoe Basarab, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

După săvârșirea Sf. Liturghii, au fost oferite daruri, prilejuite de hramul celei mai importante biserici eparhiale, tuturor credincioșilor prezenți, iar, apoi, a avut loc tradiționala procesiune religioasă, de la Catedrală către Piața Tricolorului. Aceasta a fost condusă de către Înaltpreasfinția Sa și a fost alcătuită din oficialități, preoții slujitori, studenți ai Facultății de Teologie a Universității „Valahia”din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură

de Aur” din Târgoviște, tineri din cadrul Asociației Social-Filantropice a Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei și mulți credincioși. Manifestarea s-a încheiat cu slujba de pomenire a

tuturor eroilor neamului românesc, care și-au dat viața pentru mai binele și dăinuirea neamului nostru și pentru apărarea credinței strămoșești.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța acestei sărbători, care se referă la încheierea misiunii pământești a Mântuitorului Hristos, inaugurând, alături de Cincizecime, un timp nou, timpul Bisericii, al misiunii și al Duhului Sfânt. Astfel că, Domnul Cel Înviat continuă să fie prezent pururea în creație, prin Biserica Sa, care-I continuă și-I extinde misiunea, până la sfârșitul veacurilor. Din vechime, Biserica a asociat Înălțarea Domnului cu pomenirea tuturor eroilor neamului nostru, care și-au dăruit viața pentru „apărarea credinței strămoșești, pentru reîntregirea neamului și pentru demnitatea și libertatea noastră”, oferindu-se ca jertfe lui Dumnezeu, pentru mai binele urmașilor lor și pentru dăinuirea idealurilor și valorilor propovăduite neîncetat de Biserica noastră strămoșească. De aceea, Înaltul Ierarh a precizat că este o datorie de onoare, pentru noi cei de astăzi, să continuăm această nobilă și frumoasă tradiție, neuitând niciodată că suntem în comuniune spirituală cu toți înaintașii noștri și că avem o mare responsabilitate pentru cei care vor veni după noi, pentru moștenirea spirituală pe care le-o vom încredința.

Tot cu acest prilej, ca manifestare a misiunii social-filantropice a Bisericii noastre, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, vineri, 25 mai a.c, au fost oferite în dar 100 de pachete, copiilor cu diverse dizabilități de la Școala Specială din Târgoviște, de către părinții slujitori ai Catedralei.

Comentarii Facebook


Știri recente