Hramul Catedralei arhiepiscopale Sfânta Treime din Arad

Catedrala arhiepiscopală din Arad și-a sărbătorit hramul, luni 9 iunie, de praznicul Sfintei Treimi. Evenimentul a fost încununat de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului.

Încă de la orele dimineții, Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost plină de credincioși care au venit să aducă prinos de rugăciune și mulțumire Preasfintei Treimi în ziua rânduită de Biserică pentru a i se aduce în mod special cinstire.

Cei prezenți s-au putut împărtăși de arhierească binecuvântare a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a slujit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de învățătură.

Vorbind credincioșilor pe tema „Praznicul Cincizecimii în teologhisirea martirilor brâncoveni”, chiriarhul a arătat cum sfinții Martiri Brâncoveni s-au bucurat de o creștere creștinească aleasă, cum rezultă din cugetările și trăirea lor, despre care avem mărturii pilduitoare pentru tineretul vremii noastre, ca și pentru toți credincioșii. Nu doar din scrierile lor sau garanția voievodului Constantin Brâncoveanu pentru tipărirea cărților fundamentale pentru Ortodoxia întreagă, ci și prin realizările artei, în special a iconografiei, ilustrând temeiurile adevăratei credințe. Icoana Sfintei Treimi, mai ales, ne arată calea comuniunii între credincioși și a acestora cu Dumnezeu spre viața nesfârșită în darurile Duhului, a amintit chiriarhul, potrivit episcopiaaradului.ro.

Potrivit tradiției populare românești, în această zi, preoții și credincioșii, din zona Aradului, și nu numai, obișnuiesc să iasă în procesiune la troițele din sat, unde rostesc rugăciuni din Rânduiala ce se face la țarini (holde), la vii și la grădini, când se întâmplă să fie stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăți ca: lăcuste, gândaci și altele și stropesc țarinile cu apă sfințită. Astfel de procesiuni au avut loc în majoritatea parohiilor din Eparhia arădeană.

Comentarii Facebook


Știri recente