Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a devenit neîncăpătoare astăzi, 6 decembrie 2012, cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mira Lichiei, ocrotitorul acesteia și a Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Sute de credincioși din Râmnicu Vâlcea și din Eparhie au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii în seara zilei de 5 decembrie, și a continuat astăzi cu slujba Utreniei și cu Sfânta Liturghie Arhierească, după cum ne-a relatat Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim în cuvântul de învățătură rostit, a elogiat viața și activitatea Sfântului Ierarh Nicolae arătând faptul că Sfântul Nicolae este pentru toți oamenii o icoană a bunătății lui Dumnezeu, un păstor blând și milostiv, ce a propovăduit prin faptă și cuvânt și a îndemnat pe toți oamenii să caute mântuirea sufletului. În încheierea cuvântului, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți și i-a felicitat pe toți cei ce poartă numele Sfântului Nicolae.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat stareții și starețele de la mânăstirile din Eparhia Râmnicului în frunte cu Părintele Exarh Arhim. Vartolomeu Androni, oficialități de stat, locale și centrale, preoți și numeroși credincioși din municipiu și din țară.

Ieri seară, înainte de începutul slujbei Privegherii, de la orele 16,30, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au fost aduse de la Mănăstirea Dintr-un Lemn Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae ce au fost dăruite Catedralei Arhiepiscopale și care vor rămâne aici permanent spre cinstire și închinare.

Sfintele Moaște au fost primite la intrarea în curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul însoțiți de un sobor de preoți, diaconi, monahi și monahii.

Racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală unde a fost așezată la loc de cinste, spre închinare, în fața icoanei Sfântului Ierarh Nicolae, spre a fi cinstite alături de cele ale Sfântului Ierarh Calinic, ctitorul catedralei, și ale Sfinților Mucenici Mercurie, Teodor Stratilat și Carp Episcopul.

În fața icoanei Sfântului Ierarh Nicolae a fost săvârșită o slujbă de sfințire a icoanei cu chipul Sfântului, care a fost pictată la Mănăstirea Bistrița Olteană și oferită Catedralei Arhiepiscopale.

Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea și dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent și distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, așa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).

Construcția a fost începută în anul 1851 și terminată în anul 1856 și este opera arhitectonică a meșterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mănăstiri Cernica, Pasărea și Frăsinei.

Pictura, în ulei, în stilul Renaștenii, aparține marelui artist al vremii, Gheorghe Tattarescu care era un admirator al Sfântului Calinic.

Catapeteasma este lucrată din lemn de tei masiv, sculptată cu deosebită măiestrie, folosindu-se pentru executarea bogației florale ghirlande și buchete din lemn aurit.

Cu osteneala și purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cutremurul din 1986, Catedrala a fost consolidată și în același timp s-a refăcut pictura de către pictorul bisericesc Toma Lascoi.

Cu prilejul sărbătorii de anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Catedrala Arhiepiscopală a primit spre cinstire și binecuvântare un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae dăruite de către maica stareță stavrofora Emanuela și obștea Mănăstirea Dintr-un Lemn. Totodată, Catedrala Arhiepiscopală a primit în dar de hram din partea Mănăstirii Bistrița Olteană prin maica stareță stavrofora Mihaela trei icoane ale Sfântului Ierarh Nicolae.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…