Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Constanța

Miercuri, 29 iunie, cu prilejul prăznuirii hramului Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Înaltpreasfințitul Teodosie, va săvârși Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.00, după cum ne informează Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cu acest prilej, începând cu ora 8.00 va fi adusă icoana Sfântului Serafim de Sarov ce conține părticele din sfintele sale moaște, icoană ce va fi dăruită viitoarei mănăstiri „Sfântul Serafim de Sarov” (loc. Ion Corvin, Constanța) de către Pr. Victor Cereseu, preot slujitor la biserica Universității de Stat din Moldova, Chișinău.

Zidită între anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a suferit deteriorări în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Chesarie Păunescu și al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictată în stil neobizantin cu decorațiuni și motive naționale românești de pictorul profesor Gheorghe Popescu și de Niculina Dona din Vrancea. Mobilierul a fost executat după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa André Doré. Catedrala adăpostește prețioase moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către Preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, moaștele sfinților Epictet și Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la mănăstirea Durău, în timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromița, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte). Catedrala are statut și regim de mănăstire din anul 2002.

Comentarii Facebook


Știri recente