Hramul Capelei Episcopiei Oradiei

De sărbătoarea Sfinților Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei, prăznuiți sâmbătă, 24 aprilie, Paraclisul episcopal de la Centrul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare, cu prilejul hramului, informează ‘Ziarul Lumina’.

Paraclisul de la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei a luat ființă în toamna anului 1921, imediat după momentul în care Episcopia Oradiei, reînființată prin Decretul regal cu numărul 3655 din 30 august 1920, a reușit să cumpere o frumoasă clădire în centrul Oradei, ce a devenit reședința chiriarhilor și spațiu pentru birourile administrative ale eparhiei. Achiziționarea acestui important edificiu de către Episcopia Oradiei se datorează lui Octavian Goga, ‘poetul pătimirii noastre’, care în acea vreme era ministrul cultelor și artelor, și care, la solicitarea episcopului ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei, a intervenit decisiv în acordarea sumei de 1.500.000 de lei pentru cumpărarea imobilului și dotarea acestuia cu mobilierul necesar. Episcopul Roman Ciorogariu a socotit a amenaja un paraclis în noua clădire a Episcopiei, la etaj. În timp, acest spațiu liturgic a fost împodobit și înfrumusețat. Sfințirea sfântului lăcaș a avut loc în data de 25 noiembrie 1973, paraclisul primind ca patroni spirituali pe Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei.

Primul hram al paraclisului a fost sărbătorit în mod festiv la 24 aprilie 1974. Începând din anul 2007, de la întronizarea Preasfințitului Părinte Sofronie în scaunul de Episcop al Oradiei, paraclisul de la Reședința chiriarhală și-a prăznuit, an de an, cu mare fast, sfinții protectori. Și în acest an, 2010, la 24 aprilie, a fost zi de mare sărbătoare pentru întreaga suflare dreptmăritoare care își desfășoară activitatea la Centrul Eparhial.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a subliniat rolul sfinților ierarhi prăznuiți în apărarea dreptei credințe, aceștia fiind modele de mărturisire ortodoxă pentru creștinii de pretutindeni: ‘Dacă noi astăzi putem să-L mărturisim pe Hristos, în toată libertatea și demnitatea noastră, este și datorită gesturilor de mare noblețe sufletească făcute de înaintașii noștri în slujire precum și de vrednicii bărbați ai neamului, care au înțeles pe deplin misiunea sfântă ce le revine în a apăra, a cultiva și a promova ortodoxia strămoșească pe meleagurile Bihorului, care au fost cele mai năpăstuite din punct de vedere românesc și ortodox’.

‘Dacă astăzi avem peste 40 de altare ortodoxe în municipiul Oradea, pe când în 1920 erau doar două, aceasta se datorează în primul rând Bunului Dumnezeu, Care așa a voit, și apoi oamenilor prin care Dumnezeu a lucrat, marii Ierarhi dreptmăritori, începând cu Efrem Banianin, precum și marii mecenați din Bihor și Transilvania: Emanuil Gojdu, Octavian Goga, Nicolae Jiga, Nicolae Zigre ș.a., bărbați ortodocși care au strălucit prin faptele lor’, a arătat Preasfințitul Sofronie. ‘Toate acestea se cuveneau a fi amintite într-o zi ca aceasta, pentru că și ceea ce s-a săvârșit în istoria recentă a fost tot mărturisire de credință, la fel ca pe timpul Sfinților Sava și Iorest, care sunt ocrotitorii acestei sfinte biserici’, a mai spus Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcop al Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente