Hramul Bisericii Zlătari din București

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, 2 octombrie, pe Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. El a fost prăznuit în mod deosebit la Biserica Zlătari din centrul vechi al Capitalei, unde sute de credincioși au venit să se închine la moaștele sale așezate într-un baldachin lângă sfântul altar. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a subliniat momentul convertirii sale la creștinism.

„Taina Sfântului Ciprian a fost aceea că prin Fecioara Justa el avea să se convertească. Dumnezeu a lucrat ca prin acel tânăr pe nume Aglaid, să fie adus la adevărata credință și vrăjitorul Ciprian. Acest lucru a fost posibil, deoarece Aglaid, dorind să o ia în căsătorie pe Justa, care a refuzat întrucât își închinase viața lui Dumnezeu, a apelat la vrăjitorul Ciprian care a trimis mai multe duhuri necurate ca să o atragă spre plăcerile lumești pe Fecioara Justa. Aceasta însă i-a izgonit pe toți demonii care o deranjau prin credință statornică, prin rugăciune, prin viață curată și prin facerea semnului Sfintei Cruci. De aceea, din mărturiile demonilor către Ciprian reiese cât de mare este puterea Crucii. Prin această taină a fost descoperită lui Ciprian, care a dorit să cunoască și mai bine, în ce constă puterea Crucii și încet-încet, ducându-se la episcopul cetății i-a mărturisit că dorește să se convertească și apoi el însuși a devenit într-o zi mare, în Sâmbăta cea Mare înainte de Sfintele Paști, a devenit creștin”, a spus Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Preasfinția Sa a mai precizat și faptul că nu este permis unui creștin adevărat să apeleze la vrăjitoare.

„Suntem martori în secolul al XXI-lea și se face popularitate multor vrăjitoare la televiziune, radio, ziare și lucrul dureros acesta este că, din păcate, mulți creștini căldicei în credință aleargă de multe ori la astfel de vrăjitoare și mă refer aici la acelea care într-adevăr sunt vrăjitoare, deoarece sunt și foarte multe femei care doar se laudă și exploatează naivitatea oamenilor. Indiferent că este o falsă vrăjitoare sau chiar o vrăjitoare din aceasta care lucrează cu puterea vrăjmașului adevăratul creștin trebuie să se țină cât mai departe. De aceea, la Taina Spovedaniei sunteți întrebați dacă nu cumva ați apelat la vrăjitoare. Un om cu adevărat credincios nu are nevoie de ajutorul vrăjmașului care a fost biruit pe Cruce de Mântuitorul Iisus Hristos. Cum e posibil, noi, care suntem însemnați cu numele lui Hristos și purtăm numele lui Hristos, creștini, să apelăm la ajutorul celui biruit, câtă vreme Biruitorul, adică Mântuitorul Iisus Hristos, ne-a lăsat atâtea mijloace în Biserica Sa ca să avem parte și de sănătate și de ajutor în toate cele pe care le înfruntăm în această viață și, mai ales, pentru mântuirea sufletelor noastre! Scopul vieții noastre nu este acela de a dobândi ajutor numai aici și acum pentru viața aceasta. Scopul este ca această viață să o lucrăm în așa manieră încât să ne pregătim viața veșnică. Tot ceea ce facem noi în această viață trebuie să aibă perspectiva veșniciei”, a spus Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul.

Preasfinția Sa a explicat distincția dintre Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian prăznuit la 2 octombrie și Sfântul Ciprian, Episcopul Cartaginei, prăznuit la 13 septembrie.

„Un mare Părinte al Bisericii de limbă latină, Sfântul Ciprian al Cartaginei, care a lăsat numeroase opere teologice scrise în limba latină, a trăit pe vremea împăratului Valerian și a fost martirizat prin decapitare în data de 14 septembrie, anul 258. Sfântul Ciprian, Episcopul Antiohiei Pisidiei pe care noi îl sărbătorim astăzi a trăit mai târziu, spre sfârșitul veacului al III-lea și a fost martirizat tot prin decapitare în ziua de 2 octombrie, anul 304, în timpul persecuției sângeroase a Împăratului Dioclețian. Așa încât cercetările care s-au făcut au deslușit această distincție între cei doi episcopi martiri cu numele de Ciprian pentru că până de curând cele două persoane au fost confundate ca fiind una și aceeași persoană”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal, după cum ne informează TRINITAS TV.

Parohul Bisericii Zlătari din Capitală, Părintele Consilier patriarhal Nicolae Dascălu, a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul pentru faptul că a oficiat Sfânta Liturghie în această zi de mare sărbătoare.

„Îmi revine plăcuta misiune de a exprima bucuria noastră, atât a preoților slujitori, cât și a credincioșilor și a tuturor închinătorilor și pelerinilor care au venit astăzi la Sfânta Biserică. Vă mulțumim pentru slujba arhierească săvârșită aici în Biserica noastră, vă mulțumim pentru bogatul cuvânt de învățătură despre Sfinții Mucenici Ciprian și Justina și învățăturile duhovnicești pentru viața noastră de fiecare zi. Într-adevăr, la orice vârstă, fiecare dintre noi avem nevoie mereu să ne corectăm viața, să ne apropiem de viața curată și sfântă pe care ne-o dăruiesc din belșug Sfinții Bisericii”, a spus Parohul Bisericii Zlătari din București, Părintele Nicolae Dascălu, Consilier patriarhal și Coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Biserica Zlătari a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți încă de dimineață pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a se închina la mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, aflată în acest lăcaș de cult de aproape 200 de ani.

„M-am bucurat foarte mult că încă de dimineață și înțeleg chiar de ieri foarte mulți credincioși au stat la rând ca să se închine la moaștele Sfântului Ciprian, ceea ce arată credința lor, evlavia și dragostea lor față de sfinți. Totodată, se arată nădejdea lor că prin ajutorul sfinților vor birui necazurile, greutățile care ne încearcă în această viață trecătoare presărată cu multe obstacole”, a spus Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult. Ctitorie a Spătarului Mihail Cantacuzino, Biserica Zlătari din Capitală a fost construită în anul 1705. Afectată de cutremure, biserica a suferit de-a lungul timpului ample lucrări de restaurare și renovare.

Comentarii Facebook


Știri recente