Hramul bisericii Vovidenia din Galați

În ziua de prăznuire a sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, Biserica Vovidenia din centrul orașului Galați, și-a sărbătorit hramul. Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost astăzi în mijlocul acestei comunități, slujind Sfânta Liturghie alături de preotul paroh și de preoții slujitori veniți din parohiile surori ale orașului, informează edj.ro.

Numeroși credincioși au luat parte slujbă, biserica devenind neîncăpătoare, o parte din ei asistând afară pe o vreme potrivnică.

Înaltpreasfinția Sa a hirotonit astăzi doi tineri, un diacon și un preot, punctând foarte interesant legătura tainică dintre intrarea Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor și intrarea celor doi tineri în Sfântul Altar, ca viitori slujitori ai Sfintei Treimi.

În cuvântul de învățătură ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit înțelesurile adânci ale praznicului de astăzi pornind de la cântările care s-au auzit la strană în cadrul Vecernie și Utreniei.

La final s-a sfințit locul de construcție pe care urmează să se ridice o nou capelă pentru nevoile liturgice ale acestei comunități.

Biserica ,,Intrarea în Biserica – Vovidenia’ din Galați a fost ctitorita în anul 1790, de banul Ion Cârja. În timpul revoluției din anul 1821 Biserica ,,Vovidenia’ a fost arsa de către turci, împreuna cu celelalte biserici din Galați.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza si doamna Elena Cuza au participat la slujba de Pasti la biserica Vovidenia. Alexandru Ioan Cuza a venit pentru ultima data la Galați, în mai 1865, la înmormântarea mamei sale, Sultana Cuza, înhumata în curtea bisericii Vovidenia. În anul 1873, la înmormântarea Domnitorului, osemintele Sultanei Cuza au fost duse la Ruginoasa și așezate în cavoul familiei.

Comentarii Facebook


Știri recente