Hramul bisericii ucrainene din Timișoara

Ziua de duminică, 2 septembrie 2012, a reprezentat pentru credincioșii ucraineni din Timișoara un moment de bucurie duhovnicească prilejuit de sărbătorirea hramului ‘Adormirea Maicii Domnului’ pe care biserica îl poartă. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către protopopul Ilie Albiciuc, al Protopopiatului Ucrainean Ortodox Lugoj, împreună cu preotul paroh Cristian Popovici și alți clerici din Timișoara și de la parohiile înfrățite, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Evenimentul a adunat numeroși credincioși din Timișoara, Lugoj, Recaș și Găvojdia, care într-un glas au dat slavă lui Dumnezeu și Maicii Domnului. Au participat invitați de seamă ai comunității, precum Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainenilor din județul Timiș, dar și alte personalități ale urbei timișene. În timpul Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice au fost cântate în limba ucraineană de corul parohiei și în limba română de corul din Parohia Recaș, condus de pr. Aurelian Milă, parohul bisericii.

‘Astăzi am săvârșit pentru întâia oară Sfânta Liturghie pe fundația și între zidurile noii biserici ucrainene din Timișoara, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, păstorită cu vrednicie de ucenicul nostru, părintele Cristian Popovici, parohul bisericii. Săvârșim lucruri sfinte, căci cel ce vrea să facă lucruri sfinte trebuie să se sfințească. În acest fel aducem laudă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și zicem ‘Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi”, ne-a declarat protopopul Ilie Albiciuc.

La acest binecuvântat eveniment religios, credincioșii ucraineni și români într-un glas și cu o singură inimă au adus laudă lui Dumnezeu și imne duhovnicești Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră a tuturor.

‘În această zi binecuvântată îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru acest praznic închinat Maicii Domnului, Născătoarea de Dumnezeu, cea care este ajutătoare și care ne acoperă cu sfânt acoperământul său. Maica Domnului este pentru toți creștinii, indiferent de naționalitate, Mamă a tuturor, de aceea bucuria noastră este mai mare, întrucât la Sfânta Liturghie ne-am bucurat cu toții de cuvânt, de rugăciune și de împărtășirea din același Potir cu Sfintele Taine’, a precizat pr. Cristian Popovici. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească la Casa de Cultură a Uniunii Ucrainenilor din județul Timiș, unde credincioșii au cântat imne Maicii Domnului și s-au ținut scurte cuvântări pentru a păstra viu duhul sărbătorii.

Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ a luat ființă în urmă cu 11 ani. Biserica de lemn unde se săvârșesc serviciile religioase pentru credincioșii ucraineni a fost sfințită în 2005 de către PS Lucian Lugojanul, actualmente Episcopul Caransebeșului. Viața comunității este una activă, atât spiritual, cât și material, prin râvna pr. Cristian Popovici, dovadă că în urmă cu doi ani de zile au demarat lucrările de construcție ale noii biserici, mai mare și mai încăpătoare pentru nevoile spirituale ale comunității ucrainene. În acest moment, zidurile bisericii se înalță la peste doi metri de la nivelul solului.

Comentarii Facebook


Știri recente