Hramul Bisericii Sfântul Voievod Ștefan cel Mare din Iași

Parohia ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ a organizat, cu prilejul hramului din acest an, ample manifestări religioase și culturale, fiind implementat un proiect ai cărui beneficiari au fost tineri ieșeni și basarabeni. După cum ne informează ‘Ziarul Lumina’ ediția de Moldova, evenimentele s-au încheiat cu un simpozion închinat Sfântului Voievod Ștefan, care a adunat preoți, profesori și credincioși.

Manifestarea închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a avut ca scop promovarea ctitoriilor voievodului moldav prin diverse activități. Programul proiectului ‘Promovarea monumentelor cultural-istorice și religioase ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în rândul tinerilor’ a debutat cu prezentarea vieții și a personalității Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de către pr. Marcel Cojocaru, spiritualul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, și a continuat cu o expoziție de fotografii reprezentând ctitoriile Sfântului Voievod, organizată în colaborare cu Editura ‘Doxologia’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentată la manifestare de Cătălin Jeckel, directorul editurii. Apoi a avut loc lansarea unui CD cu piese închinate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care a fost realizat de parohia ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’, iar Corul ‘Mira’ al Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ – Domnesc din Iași, dirijat de prof. Petronela Dârțu, a susținut un concert de cântări religioase și folclorice, în timp ce compozitorul de muzică folk Romulus Mironescu a avut un program la chitară. Corul ‘Cantabile’ de la Academia de Științe Economice din Chișinău, condus de Elena Marian, a bucurat auzul celor prezenți cu frumoasa lor interpretare. Pe parcursul desfășurării acestor activități, în biserică au rulat slide-urile unui material Power Point cu principalele ctitorii ștefaniene. La final, pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, în calitate de delegat al Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a felicitat participanții și organizatorii acestei manifestări, adresând mulțumiri părintelui paroh Mihai Doroșincă, care este și directorul Fundației ‘Solidaritate și Speranță’ a Arhiepiscopiei Iașilor, invitaților, partenerilor implicați în acest proiect, dar și tuturor celor prezenți la manifestarea închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Evenimentul s-a încheiat prin intonarea troparului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Multiple activități în cadrul unui proiect de parteneriat

Proiectul ‘Promovarea monumentelor cultural-istorice și religioase ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în rândul tinerilor’ a fost implementat de parohia ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național, Liceul de Arte ‘Octav Băncilă’ din Iași, Editura ‘Doxologia’ a Arhiepiscopiei Iașilor și Asociația ‘Iubire și încredere’ din Iași. În cadrul acestui proiect cultural au fost organizate și alte activități: pelerinaj în zona Bucovinei pentru 50 de tineri, două ateliere de creație la două dintre ctitoriile ștefaniene (Mănăstirea Dobrovăț și Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Domnesc din Iași), crearea unui blog în care să fie postate informații despre proiect, parteneri, activitățile și rezultatele obținute în urma implementării acestuia. Blogul poate fi accesat la adresa www.parohiastefania na.blogspot.com. Participanții la aceste activități au fost elevi de la liceele ieșene și tineri din Republica Moldova.

Acest proiect a fost implementat în preajma sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. După cum ne-a relatat Petronela Barb, asistent social în cadrul Centrului de zi pentru persoane vârstnice al parohiei ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’, pentru a cinsti sfântul ocrotitor, în seara zilei de 1 iulie, în prezența unui număr de 43 de preoți, a fost săvârșită slujba Vecerniei și a Litiei. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Marian Timofte, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. protopop Vilie Doroșincă. Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Byzantion’ din Iași. Pe 2 iulie a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii. Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Mira’. Tot cu acest prilej Corul ‘Cantabile’ din Basarabia a interpretat o serie de cântări religioase.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…