Hramul Bisericii Sfântul Toma din Iași

Biserica noastră l-a sărbătorit sâmbătă, 6 octombrie 2012, pe Sfântul Apostol Toma. Ieșenii au participat în număr mare la slujba Vecerniei unită cu Litia și la Sfânta Liturghie, săvârșite în Biserica ‘Sfântul Apostol Toma’ din cartierul ‘Alexandru cel Bun’. Construcția acestui sfânt lăcaș este aproape de finalizare, astfel că, în perioada următoare, vor fi demarate lucrările de pictură, informează „Ziarul Lumina”.

Martiriul Sfântului Apostol Toma a fost cinstit prin rugăciune de sute de ieșeni, care s-au rugat împreună în Biserica ‘Sfântul Apostol Toma’, aflată în cartierul Alexandru cel Bun din Iași. Vineri, 5 octombrie, un sobor numeros de preoți a săvârșit Vecernia unită cu Litia. Din soborul de slujitori au făcut parte pr. Iulian Necula, consilier în Sectorul economic-financiar al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic ‘Diaconia’, pr. paroh Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, și pr. prof. Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași și slujitor la Biserica ‘Sfântul Apostol Toma’ din Iași. Răspunsurile la strană au fost oferite de actuali și foști membri ai Corului ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache.

Predica de la finalul slujbei a fost adresată de pr. dr. Cezar Hârlăoanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. ‘În tradiția noastră, când vorbim despre Sfântul Apostol Toma, îl numim ‘Toma necredinciosul’. El este cel care, auzind mărturia celorlalți ucenici despre Învierea Domnului, nu a putut crede în aceasta. Îndoiala Sfântului Toma l-a făcut să iasă în evidență printre ceilalți apostoli. El nu a scris nimic de care să ne putem lega, însă știm că el face parte din cercul celor 12 apostoli tocmai datorită acestei îndoieli. Necredința Sfântului Apostol Toma este plină de credincioșie. Îndoiala lui este plină de credință. El nu se îndoiește de existența și lucrarea lui Dumnezeu. Mărturia lui este a celui care, iubindu-L pe Hristos, simte că a pierdut unica ocazie să-L vadă înviat din morți. El nu mărturisește că Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu Care a biruit moartea. Sfântul Toma manifestă o mărturie plină de durere, a aceluia care, iubindu-L pe Hristos, dorește să-L întâlnească. Îndoiala Sfântului Apostol Toma nu reprezintă o necredință asemănătoare lumii de astăzi. În zilele noastre, unii oameni spun că Iisus Hristos nu a fost Fiul lui Dumnezeu. Astfel, dumnezeirea Mântuitorului sunt puse la îndoială. Toma nu s-a îndoit de faptul că Învățătorul este Fiul lui Dumnezeu. Mărturia Sfântului Toma: ‘Domnul meu și Dumnezeul meu’ reprezintă o ușurare a celui care L-a văzut în sfârșit pe Hristos. Această ‘necredință’ a Sfântului Toma stă la baza credinței noastre’, a explicat pr. dr. Cezar Hârlăoanu.

‘Podoaba cea mai frumoasă a unei biserici sunt credincioșii’

Părintele paroh Toma Gradinaciuc a mulțumit preoților și credincioșilor pentru că au fost prezenți la slujba din ajunul hramului, amintind câteva lucruri despre stadiul lucrărilor de construcție la Biserica ‘Sfântul Toma’. ‘Sfântul lăcaș în care ne aflăm este în stare de finalizare. Mai avem câteva lucrări la exterior, iar în interior a fost aplicat suportul de frescă pentru a fi pictat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în apropierea bisericii a fost ridicat un lumânărar. Nădăjduim că după sărbătoarea Sfintei Parascheva vom începe lucrările de pictură. Podoaba cea mai frumoasă a unei biserici sunt credincioșii care se roagă Mântuitorului Hristos. Vă mulțumim dumneavoastră pentru că, prin prezența la slujba din această seară (n.r. vineri seara), ați făcut cinste bisericii acesteia. Să fiți încredințați că Sfântul Toma a dus rugăciunile dumneavoastră la Mântuitorul Hristos’, a spus pr. paroh Toma Gradinaciuc.

Felicitări cu prilejul zilei onomastice

Programul liturgic dedicat hramului Bisericii Sfântul ‘Apostol Toma’ a continuat sâmbătă, cu Utrenia și Sfânta Liturghie, săvârșite de un sobor de preoți. Cuvântul de învățătură referitor la semnificația sărbătorii Sfântului Apostol Toma a fost ținut de pr. Ioan Pascal de la parohia Valea Adâncă-Miroslava, Protopopiatul Iași 1. La final, părintele paroh Toma Gradinaciuc a fost felicitat de Consiliul parohial și de Comitetul parohial, precum și de numeroși credincioși, cu prilejul aniversării zilei onomastice. Urări de bine au fost adresate protopopului Protopopiatului Iași 1 de ostenitorii Centrului pentru acordarea de asistență socială și suport în cadrul instituției pentru copii defavorizați din punct de vedere socio-economic, proveniți din mediul rural, al Asociației ‘Familia nostra’ din Iași. ‘Nădăjduiesc și cred că recunoștința pe care dumneavoastră o aveți față de noi, preoții, să fie un răspuns la rugăciunile pe care le înălțăm în sfântul altar pentru frățiile voastre’, s-a exprimat pr. paroh Toma Gradinaciuc, care a felicitat apoi actualii și foștii elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iași, care au oferit răspunsurile la strană.

Comentarii Facebook


Știri recente