Hramul Bisericii ‘Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan’ din parohia Buda, Protopopiatul Botoșani

Biserica ‘Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan’ din parohia Buda și-a serbat, în urmă cu două zile, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în prezența a sute de credincioși, de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Enoriașii parohiei Buda, Protopopiatul Botoșani, l-au cinstit joi pe Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan. Deși pomenirea acestui sfânt în calendarul Bisericii noastre este pe 4 martie, slujba hramului a fost sărbătorită pe 3 martie, întrucât ieri a fost zi aliturgică. Credincioșii din enoria Buda, cei din satele alăturate și din alte județe ale Moldovei s-au regăsit în rugăciune în singura biserică din țara noastră închinată Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de 27 de preoți și diaconi. Din soborul de preoți și diaconi au mai făcut parte pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani, și arhim. Gherasim Curaciuc de la Mănăstirea Putna din județul Suceava, unul dintre principalii ctitori ai acestui sfânt lăcaș. ‘A fost o mare sărbătoare și ne-am bucurat de prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul pentru a șasea oară la acest hram. La slujbă a venit și un grup de credincioși din județul Suceava, astfel încât Bucovina s-a întâlnit cu Moldova. Chiar dacă serbarea hramului a fost în timpul săptămânii, sfântul lăcaș a fost arhiplin. Este o bucurie pentru parohia noastră pentru faptul că Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a adunat multă lume în rugăciune’, ne-a relatat pr. paroh Iulian Sauciuc. La finalul slujbei au fost rostite cuvântări de PS Calinic Botoșăneanul și de câțiva preoți, în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru serbarea hramului din acest an.

Casa socială, finalizată

Lucrările la Biserica cu hramurile ‘Sfântul Cuvios Gherasim’ și ‘Sfinții Arhangheli’ au început în anul 2000 și au fost finalizate în anul 2007. Pe 2 iulie 2008, PS Calinic Botoșăneanul a târnosit sfântul lăcaș. Parohia Buda este formată din 60 de familii, jumătate dintre ele fiind de etnie romă. În sat nu a existat niciodată o biserică, iar odată cu venirea părintelui paroh Iulian Sauciuc a început și ‘cultivarea seminței lui Dumnezeu’ în rândul enoriașilor. Părintele paroh ne-a mărturisit faptul că ‘unde Dumnezeu pune mâna și arhiereul binecuvintează, se pot face lucruri frumoase’. ‘Cu sprijinul arhim. Gherasim Curaciuc au fost realizate lucruri frumoase în parohia Buda, astfel încât cei prezenți la slujba hramului au apreciat ceea ce s-a realizat în ultimii ani, în contextul situației financiare dificile în care se află parohia noastră’, a adăugat pr. paroh Iulian Sauciuc. Casa socială a parohiei Buda este finalizată în proporție de 95%. În perioada următoare se intenționează schimbarea acoperișului la biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente