Hramul Bisericii Sfânta Parascheva din Iași

Biserica ‘Sfânta Parascheva’, aflată lângă Biblioteca Centrală Universitară din Iași, și-a serbat ieri, 14 octombrie 2012, hramul. În ajunul sărbătorii, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ocrotitoarea Moldovei a fost cinstită în mod deosebit de credincioșii parohiei ‘Sfânta Parascheva’ din Iași. Sâmbătă seara, Preasfințitul Corneliu, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Vecernia unită cu Litia.

La final, Episcopul Hușilor a adresat ieșenilor prezenți la slujbă un cuvânt de învățătură în care a accentuat faptul că sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva coincide anul acesta cu ziua Învierii Domnului – Duminica: ‘În această duminică (n.r. ieri) se citește din pilda semănătorului. Mântuitorul a rostit mai multe pilde care au ca temă centrală împărăția lui Dumnezeu. Pentru a face această învățătură accesibilă celor ce Îl ascultau, Hristos s-a folosit de diferite simboluri, de diferite metafore, ca să arate în ce constă împărăția lui Dumnezeu cea veșnică la care suntem chemați pentru a o dobândi. Pilda semănătorului reprezintă una dintre cele mai expresive parabole, mai ușor de înțeles, dar care ascunde în ea o stare de tristețe. Mântuitorul a prețuit foarte mult munca semănătorului și a celor care lucrează pământul. În Sfânta Evanghelie mai întâlnim pilda lucrătorilor viei, a celui care îngrijea smochinul, dar și alte pilde care scot în evidență valoarea muncii noastre, pentru a pricepe taina împărăției veșnice. Pilda semănătorului a fost înțeleasă de Sfânta Parascheva pentru că sufletul și viața ei au rodit mult, devenind slujitoare credincioasă lui Dumnezeu. Vedem în fiecare an câte mii de oameni vin să se închine sfintelor ei moaște. Câte dureri și câte bucurii aude Sfânta Parascheva din sufletele și inimile celor care poposesc la racla cu moaștele ei minunate. Sfânta Parascheva este un model pentru orice creștin, pentru că în viața noastră, cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie viu și lucrător. El este viu și lucrător dacă acceptăm ca să lucreze în noi și dacă noi suntem împreună-lucrători cu el. Dumnezeu nu abuzează de libertatea umană, ci o respectă. El invită în bunătatea Sa orice suflet ca să-L urmeze. În această seară (n.r. sâmbătă seara) sufletele noastre au găsit în acest sfânt lăcaș odihna, bucuria și mângâierea pentru că ne-am rugat împreună’, a explicat Preasfințitul Corneliu.

Părintele paroh Ion Vicovan, care este și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a mulțumit Episcopului Hușilor și părinților slujitori pentru prezență. Ieri-dimineață, programul liturgic a început cu Utrenia și a continuat cu Acatistul, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente