Hramul Bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie) reprezintă un ales moment duhovnicesc pentru enoriașii Bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc din Capitală care adăpostește, începând cu anul 2008, o părticică din moaștele acestui sfânt, socotit de Biserică Ortodoxă „patronul medicilor și ocrotitorul celor bolnavi” și, începând cu 2009, veșmântul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva. Potrivit tradiției, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică și așezate spre închinare și cinstire, joi, 26 iulie 2012, orele 18.00, înainte de slujba Vecerniei, unde vor rămâne pentru a fi cinstite de credincioși, până la închinarea ultimului pelerin.

În ziua de vineri, 27 iulie 2012, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, începând cu orele 8:00. După Sfânta Liturghie va fi săvârșită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii și Taina Sfântului Maslu.

În premieră, după cum ne informează pr. Bogdan Teleanu, joi, 26 iulie 2012, ora 17.00, cu ocazia hramului bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc din București (str. Iancu Căpitanu, nr. 24, București, sect. II), trupa de teatru religios ATENEU prezintă sceneta DE DEMULT scrisă la vârsta de 21 de ani (în 1914) de col. magistrat DINIU N. IOAN (1893-1985) și pusă la dipoziție în acest scop de doamna Virgina Sorescu, fiica scriitorului.

***

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în localitatea Nicomidia, din provincia romană din Bitinia din Asia Mică. A trecut la cele veșnice în anul 303 în timpul persecuțiilor împăratului Maximian (286-305). A fost un medic milostiv, care a îmbinat practica medicală cu puterea credinței în ajutorul lui Dumnezeu. Chiar dacă este socotit patronul medicilor, Sfântul Pantelimon reprezintă un bun exemplu creștin de atingere a sfințeniei prin excelență profesională, în general. Conform principiului creștin al „sfințeniei la locul de muncă”, pus în practică de acest sfânt creștin care a trăit în sec. al IV-lea, omul – conștient că modul în care muncește îl ajută la mântuire – acționează în spațiul public nu atât după interes, cât mai ales după virtute, urmărind desfășurarea unei vieți de calitate.

Comentarii Facebook


Știri recente