Hramul Bisericii Sf. Ioan Iacob de la Neamț din Capitală

Biserica Ortodoxă Română cinstește la 5 august pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamț. În această zi, biserica din cartierul bucureștean Balta Albă – Titan, din cadrul Protoieriei 3 Capitală, și-a sărbătorit ocrotitorul. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezența, în mijlocul credincioșilor, a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Biserici Ortodoxe Române.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața sfântului român Ioan Iacob de la Neamț.

„Sfântul Ioan Iacob s-a născut în data de 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, de lângă Dorohoi, din părinții Maxim și Ecaterina, oameni foarte evlavioși și milostivi. Însă, după 6 luni de la naștere, mama sfântului Ioan Iacob, Ecaterina, fiind o fire bolnăvicioasă a trecut la Domnul. În 1916, în timpul războiului I mondial, tatăl Sfântului Ioan, Maxim, a murit pe front astfel încât copilul, la început se afla în grija bunicii Maria, iar mai târziu, după moartea tatălui rudele rămase în viață au avut grijă de copil”, a mărturisit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Cuviosul a intrat în obștea Mănăstirii Neamț și a fost tuns în monahism în 1936, primind numele Ioan. Timp de peste 10 ani s-a nevoit în Țara Sfântă. În anul 1960, miercuri, 4 august, s-a împărtășit cu Sfintele Taine, iar joi dimineața, la ora 5:00, și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la numai 47 de ani, fiind înmormântat în peștera nevoințelor sale.

În anul 1980 trupul său fiind găsit neputrezit, sfintele sale moaște au fost mutate din peștera unde s-a nevoit în ultimii ani din viață în biserica mănăstirii Hozeva, după cum a arătat Preafericitul Părinte Patriarh în cuvântul său de învățătură.

„Moaștele lui au rămas în peșteră timp de 20 de ani când unii ucenici au dorit să vadă mormântul și, după multă stăruință, starețul a aprobat să meargă în peștera unde s-a nevoit în ultimii 7 înainte de moarte Sfântul Ioan Iacob, iar românii aceia au insistat ca să-l și dezgroape. Cu greu a acceptat starețul mănăstirii Hozeva și când a fost dezgropat Sfântul Ioan, spre mirarea și bucuria tuturor, trupul său a fost găsit intact, neputrezit. Aceasta a fost în data de 8 august 1980. În data de 15 august 1980 același egumen al mănăstirii pregătise dinainte o raclă din lemn de chiparos sculptat și de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, moaștele lui au fost transferate din peștera, chilia Sf. Ana, în biserica Sf. Ștefan a mănăstirii Hozeva unde se află și moaștele Sf. Gheorghe Hozevitul. De atunci și până acum moaștele se află în această biserică Sf. Ștefan din Mănăstirea Hozeva”, a precizat Patriarhul României.

După ce a fost canonizat de Biserica noastră, în anul 1992, evlavia față de acest sfânt s-a extins. Oamenii au ridicat în cinstea sa biserici, mănăstiri și schituri.

„Anul acesta se împlinesc 10 ani de când a fost sfințită Biserica Sf. Ioan Iacob și Sf. Ier. Alexandru de aici din cartierul Balta Albă Titan. De aceea, ne-am gândit că este bine să venim aici să vă felicităm, să vă încurajăm și să reamintim faptul că tot anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Sf. Ioan Iacob a fost trecut în rândul sfinților din calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Mai sunt și alte biserici din București care au adăugat la hramul vechi unul nou, și anume Biserica Sf. Nicolae Tabacu a adăugat hramul Sf. Ioan Iacob”, a spus Preafericirea Sa.

Distincții de vrednicie

Pentru întreaga activitate desfășurată, părintele paroh Ilie Filip a fost hirotesit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel întru iconom stavrofor, iar părintelui Emilian Băbăruși i-a fost acordată diploma Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit parohiei ocrotită de Sf. Ioan Iacob Hozevitul mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc. Totodată, părintele paroh Ilie Filip a dăruit Părintelui Patriarh, din partea parohiei, o icoană a sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

Lăcașul de cult bucureștean ocrotit de Sfântul Ioan Iacob

Biserica ocrotită de Sfântul Ioan Iacob Românul este construită în totalitate din lemn de mesteri din comuna bucovineana Vicovul de Sus din judetul Suceava – sub forma de nava de dimensiuni medii (23 metri x 8,5 metri), cu absida Sfantului Altar de forma semicirculara atat la exterior cat si la interior. Slujba de tarnosire a bisericii a fost oficiata in data de 9 iunie 2002.

Sfântul Ioan Iacob de la Neamț a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în ședința Sfântului Sinod din 20 iunie 1992, cu data de pomenire la 5 august.

Comentarii Facebook


Știri recente