Hramul bisericii Schimbarea la Față – rusească, din Tulcea

La praznicul Schimbării la Față a Domnului, cu prilejul hramului, Preasfințitul Părinte Visarion a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie arhierească la biserica rusească din municipiul Tulcea.

În cadrul sfintei slujbe s-au înălțat rugăciuni către Dumnezeu pentru a da ploi liniștite pentru hrana oamenilor și a animalelor.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Preasfinția Sa a explicat înțelesul sărbătorii și a felicitat consiliul parohial pentru munca frumoasă și rodnică din parohia tulceană.

Așezată în centrul orașului Tulcea, Biserica „Schimbarea la Față” este cunoscută de credincioși sub denumirea de „biserica rusească”.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de episcopul grec Dionisie, la praznicul „Schimbării la Față a Domnului”, 6 august 1868. Biserica nouă s-a construit în 4 ani, între anii 1868-1872, din piatră și cărămidă, zidurile având grosimea de 1,40 metri. Sfințirea bisericii a fost săvârșită la 13 noiembrie 1882 de către Episcopul de atunci al Dunării de Jos, Iosif Naniescu, fiind o mare sărbătoare în așezarea de pe malurile Dunării. În partea de nord a noi bisericii există și astăzi un monument cu turlă în formă pătrată, în care se găsește locul sfintei mese a vechii biserici și un fragment de pictură din vechea biserică datată din anul 1825.

Un odor de mare preț al bisericii noastre este o cruce din argint aurit, în interiorul căreia se găsesc moaștele a 27 de sfinți, după cum ne informează Alexandru Chituță.

Comentarii Facebook


Știri recente