Hramul Bisericii „Schimbarea la Față” din parohia Tașca, Protopopiatul Piatra Neamț

Biserica „Schimbarea la Față” din parohia Tașca, Protopopiatul Piatra Neamț, și-a serbat ieri, 6 august, hramul. Cu acest prilej, pe lângă programul liturgic, au fost organizate o procesiune cu sfinte moaște și un program artistic, informează Ziarul Lumina.

Sute de credincioși au participat ieri la sărbătoarea Bisericii „Schimbarea la Față” din parohia Tașca, când s-a împlinit un an de când demisolul acestui sfânt lăcaș a fost sfințit. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost aduse de la Mănăstirea Durău din județul Neamț părticele din moaștele Sfântului Pantelimon și ale Sfântului Simeon din Muntele Minunat. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de 20 de preoți, în prezența a peste 100 de enoriași și credincioși veniți din parohiile învecinate. În timpul Vecerniei, a sosit de la biserica parohiei Feredeni, Protopopiatul Hârlău, o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În dangătul clopotelor și în sunetul cântării troparului Sfântului Gheorghe, părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a oferit sfintele moaște părintelui Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamț. Racla a fost așezată pe sfânta masă din sfântul altar pentru ca soborul de preoți să se închine, după care a fost scoasă pentru ca oamenii să-l cinstească pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Jertfa unui preot pentru casa lui Dumnezeu

La finalul slujbei, părintele protopop Nicolae Crăciun a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și a mulțumit pentru primirea deosebită a preoților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei Tașca. „Hramul bisericii reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare credincios. Văzând această biserică în construcție, mi-am dat seama cât de mult se jertfește un preot pentru construirea casei lui Dumnezeu și câte ispite trebuie să înfrunte. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie un exemplu de apărare a credinței și să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru sănătatea, puterea de muncă și ajutorul de care aveți nevoie pentru ridicarea acestei catedrale”, a subliniat părintele protopop Nicolae Crăciun. Părintele paroh Dănuț Gheorghiță Caia a mulțumit pr. paroh Dănuț Fotea de la Feredeni, părintelui Nicolae Crăciun și maicii Raisia, stareța Mănăstirii Durău, pentru faptul că au adus cele două racle cu sfinte moaște. Ieri-dimineață a avut loc Utrenia și Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaș. La final, pr. Marian Mărcuș din zona Ardealului a susținut un concert de cântări religioase.

Biserică în construcție de cinci ani

Construcția Bisericii „Schimbarea la Față” a început în primăvara anului 2005, piatra de temelie fiind pusă de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în luna iunie a anului 2004. La hramul din anul 2006 a avut loc prima Sfântă Liturghie în demisolul acestui sfânt lăcaș. Au continuat lucrările de finisaj atât la interior, cât și la exterior. Anul trecut, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a sfințit demisolul lăcașului de închinăciune, care era ridicat la patru metri de la cota 0. „În momentul de față ne aflăm la cota de 9 metri. Nădăjduim ca până în iarnă să ajungem la partea de acoperiș, întrucât ploaia și zăpada afectează demisolul. Lucrările au fost susținute de Consiliul Local Tașca, Primăria Tașca, prin domnul primar care este ctitorul principal și epitrop, dar și de alte persoane din mediul de afaceri’, a declarat pr. paroh Dănuț Gheorghiță Caia.

Comentarii Facebook


Știri recente