Hramul Bisericii „Schimbarea la Față” (Biserica Greacă) din Constanța

Joi, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu acest prilej, joi, 6 august, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Schimbarea la Față” (Biserica Greacă) din Constanța. Credincioșii pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Apostol Andrei, care au fost depuse spre închinare încă de pe data de 2 august. Sunt așteptați să participe la slujba de hram membrii comunității grecești din Constanța.

Istoricul bisericii „Schimbarea la Față”

În secolul XIX, în Constanța trăiau diverse etnii, printre care și greci. Aceștia aveau, în anul 1862, o mică bisericuță compusă din două cămăruțe, una din ele fiind folosită ca sala de clasă. Ea se găsea lângă locașul de azi al bisericii. Devenind neîncăpătoare, s-a obținut firmanul de construire a actualei biserici ortodoxe de la Sultanul Abdul Aziz. Construcția a început în anul 1865 și s-a terminat în anul 1867.

Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare, ca bisericile creștine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenta locuitorilor orașului Constanța s-a făcut primul Te-Deum de mulțumire pentru victoriile ostașilor români în luptele de cucerire a independenței naționale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum și pentru revenirea Dobrogei la Țara Mamă.

În anul 1954 biserica a fost declarată „Monument Istoric” și inclusă pe lista de „Patrimoniu Național și Cultural”.

Datorită lipsei fondurilor și a stării de degradare, membrii Comunității Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcașul de cult să treacă în sânul Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu și enoriași în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului și a Dunării de Jos.

Biserica „Schimbarea la Față” mai serbează două hramuri: 27 august – Sfântul Fanurie și 30 noiembrie – Sfântul Andrei.

Slujbele se săvârșesc atât în limba română cât și în limba greacă.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente